iklan

Thursday, 31 December 2009

Busy tapi mengenjoykan diri

Bace belog ain untuk post ini,rase amat stress memikirkan tarikh2 tersebut.huwaaaa..

Tapi,saya x kisah.Cuti tetap cuti.Tahun ni,merupakan tahun last saya dan si dia sama2 ade kt bumi jepun ni.Jadi,bagi mencukupkan musim2 bersama di jepun,musim sakura da hanami bersama,kouyou bersama,natsu balik msia bersama,jadi fuyu ni sudah semestinya nak bersalji bersama pulak kan..Jadi kami plan g snowboard,semata2 nak bersalji bersama.Kesimpulannya,kami join snowboard itu bkanlah untk bermain snowboard sebagai tujuan utama.Tapi since da baya mahal2,lebih baik main sampai puas kan..walupun tidaklah segigih org lain yg main sampai lebam.hihi..

Disebabkan join trip itu dgn adanya si dia,rase sgt happy dapat main salji.Tgklah gamba2 yg ade ni ek.


Me in action.Tak dapat buat 's',buat 'z' tanpa jatuh pon merupakan kejayaan besar.haha

curam nih...




pemandangan dari atas mmg cantik

pose ala2 model.kat situ ade sungai.oh,dan salji kat situ nampak sedap sebab gebu2 lagi tak kena pijak2 ngn org.

gmba bersama mestilah ade..ihiii..


ade gamba kitorg wat snoman tp kt camera dorg.meh sini gmba meh.hihiiii

**esok new year.ade sebarang hasil tgkapan tak ek di harajuku/shibuya??tgguuu~~
**countdown untuk pulang ke malaysia.Balik kali ni,pressie akan ditumpukan pada keluarga En.Azmi sebab balik sebelum ni tak beli ape sgt untuk dorg.Jadi pada yg mengirim,mngkin tak dapat ditunaikan atas faktor kewangan,masa,dan sebagainya.
**target tabung 500yen penuh b4 bulan 3.yeehaa..


Friday, 25 December 2009

Thanks

Thanks dear for everythings~~

17/1 in memory~~keh3


Friday, 18 December 2009

Jangan mandi malam-malam!

AMARAN!
Marilah kita hentikan tabiat mandi malam bg sape2 yang suke mandi malam.Sbelum ni pernah je dgr pasal keburukan mandi malam2 ni tapi bile semalam housemateku si tikah kate saye mgkin x sihat batuk2 lame2 sbb salu mndi.Yela,rase macam kalo kol 8 ke 9 ke ok lagi.Takla malam sagt.Sebab takrifan saya mngenai keburukan mandi malam ni ialah apabila mndi kol 11 ke 12 ke.

Tapi salah tau saudara-saudari.

Kesan buruk mandi malam,malam tu maksudnye bermula dari waktu mangrib ye tuan-tuan dan puan-puan.Maknenye,kalo ikot waktu nihon ni,sekarang kol lepas 430 sape yg mandi2 lg x baeklah untuk kesihatan.

Kenape mandi malam x elok??haaa..sebabnye,bile kite mandi malam,air akan terkumpul sikit dalam paru-paru disebabkan oleh kondensasi wap air di dalam alveolus paru-paru.Makin kerap mandi malam,makin byk air terkumpul dalam paru-paru sampaila satu ketika,kita akan merasai simptom berikut:

  • tapak tangan lembab(sape yg tgnnye salu lembab tu laen citer la ye)
  • salu mengah2 dan penat
  • alah dgn sejuk.bile sejuk je mengah
  • tapak tgn dan ujung jari jadi biru atau kurang wana merah
Bile jadi cmni,mudahlah kite mndapat penyakit paru-paru berair.
Kadi tuan-tuan dan puan-puan,peringatan untuk diri sendiri juge,mandi sebelum maghrib.sonang citer.


Tuesday, 15 December 2009

Alzheimer????

Hari ni saya tak sihat.Seleseme dan demam dari semalam,plus batuk sejak 2 minggu lepas.
Jadi,xnk berlarutan sebab next week udah mau maen salji(ngehee),saya decide mau p klinik.Before ni asek telan ubat matsumoto kiyoshi jek.

Alzheimer
lzheimer’s disease is a brain disorder named for German physician Alois Alzheimer, who first described it in 1906. Scientists have learned a great deal about Alzheimer’s disease in the century since Dr. Alzheimer first drew attention to it. Today we know that Alzheimer’s:

  • Is a progressive and fatal brain disease.Causing memory loss and problems with thinking and behavior severe enough to affect work, lifelong hobbies or social life.
  • a general term for memory loss and other intellectual abilities serious enough to interfere with daily life.

Doc cakap saya ade alzheimer.GILO KO APO KO????Doc tu siap nk eje lg pekataan tu weii.Padahal saya dtg hospital sbb seseme ngn batuk je.Tau la ramai patient kt hospital tu nenek2 tua,tp x payahla tersassul2 kan..pehtu nk ckp english,tp x paham pon butir english die.last2,nihonggo no houga setsumei shite yoroshi desuka????

**hospital tu ialah sougou byouin.hohoho



perempuan dan cincin?

satu hari,seperti kbiasaannya pasangan kekasih itu berbual d telefon sebelum tidur.teman wanitanya yang comel itu teringat tntang satu artikel yg dibaca dan bercerita pada kekasihnya.

-abang,nk dgr satu cerite kelaka x?

-ape die?layan~~

-camni.wanita ni sepanjang hidup die akan menerima sekurang-kurangnya 6 rings(cincin).Pertama,time lelaki nk ngorat dapat friendship ring.Pastu,bile da bercintan cintun dapatla couple ring.Bile hubungan makin jauh,nk kawen plak.Dapatla merisik ring,engangement ring,ngn nikah's ring.Bila dah kawen..tu yg plg last kot dapat ring,iaitu...suffering!kah3..(gelak2)

-oooooo...lelaki pon dah kawen dapat gak.

-eh,dapat ek?ape die?

-kering!


kah3...gelak guling-guling.pandai loyar buruk ek die nih.kih3...

Wednesday, 9 December 2009

Untuk kekasih


As the sun shines the day
As the moon lights up the night
There’s a thousand reasons why
That my heart is yours

I love you

Abang,you are given full respect as i write this poem for u.hihi..:)



Inilah tanda2 org rindu family die

Sesetengah org susah nak luahkan perasaan sayang tu secara lisan.Saya pon macam tu jugak.Saya sebenarnya sayanggg amat ayah ngn mak saya.Tapi,jarang sekali nk ckp,"ayah,kakyong rindu ayah".takpun.."mak,kakyong sayang mak".Tapi,jauhh di sudut hati,saya sayang dan rindukan mereka.Harap2,mak dan ayah faham bile tibe2 saya akan call ke umah tiap2 malam berturut.Lain dari kebiasaanya 3 hari sekali baru call.

Kadang2 sampai mak ckp,"mak nk citer ape lg ye.mak da xde cite da ni" bile saya kerap sgt call.haha..

Jadi,itulah gunenye tulisan.Bagi org2 yang x dapat nk luahkan perasaan mnggunakan lisan itu.
Bulan ini wedding anniversary mak ngn ayah.
Rase2 macam nk buat sesuatu lah sempene annversary mak ngn ayah tu.
hihiiihiii~~~

td godek2 lappy,jmpe video nih.video adikku yg bongsu,si alia dipaksa oleh saya wat rehearseal untuk persembahan tadika die.Sekarang da beso pon die.da nk darjah 2 da..
ooo..mak,nak adik kecik lg mak.keh3..

video

Monday, 7 December 2009

Hello loser

You run away?
Then you're a loser.
A loser who wants the best but do the worst
A loser who breaks the promises
A loser who don't wants to face the failures
A loser who denying the past
A loser who runs away when they found their loserness

Hello loser,
Get lost!

Sunday, 6 December 2009

Hakikat manusia

Dah nama pun manusia.
Tak sesempurna mana.Memang takkan sempurna pun.
Kadang-kadang kita lalai.lalai terhadap diri sendiri,org sekeliling,hatta pencipta kita sndiri.

Dah nama pun manusia.
Sudah ditentukan ajalnya.
Dan semalam,peninggalannya menginsafkan daku.
Yang sering terlalai itu.

Al-Fatihah untuk opah.

Sunday, 29 November 2009

A Romantic Story to Share

My husband is an engineer by profession, I love him for his steady nature and I love the warm feeling when I lean against his broad shoulders.

Two years of courtship and now, five years into marriage, I would have to admit, that I am getting tired of it. The reasons of me loving him before, has now transformed into the cause of all my restlessness.

I am a sentimental woman and extremely sensitive when it comes to a relationship and my feelings. I yearn for the romantic moments, like a little girl yearning for candy. My husband is my complete opposite; his lack of sensitivity, and the inability of bringing romantic moments into our marriage has disheartened me about LOVE.

One day, I finally decided to tell him my decision, that I wanted a divorce.

"Why?" he asked, shocked.

"I am tired. There are no reasons for everything in the world!" I answered.

He kept silent the whole night, seemingly in deep thought. My feeling of disappointment only increased. Here was a man who was not able to even express his predicament, so what else could I expect from him?

And finally he asked me: "What can I do to change your mind?"

Looking deep into his eyes I slowly answered: "Here is the question. If you can answer and convince my heart, I will change my mind.

Let's say, I want a flower located on the face of a mountain cliff, and we both are sure that picking the flower will cause your death. Will you do it for me?"

He said: "I will give you your answer tomorrow...."

I woke up the next morning to find him gone, and saw a piece of paper with his scratchy handwriting underneath a milk glass, on the dining table near the front door, that goes....

My dear, "I would not pick that flower for you, but....please allow me to explain the reasons further.....

This first line was already breaking my heart. I continued reading.

"When you use the computer you always mess up the Software programs, I have to save my fingers so that I can help to restore the programs.

You always leave the house keys behind, thus I have to save my legs to rush home to open the door for you.

You love traveling but always lose your way in a new city. I have to save my eyes to show you the way.

You always have the cramps whenever your "good friend" approaches every month. I have to save my palms so that I can calm the cramps in your tummy.

You like to stay indoors, and I worry that you will be infected by infantile autism. I have to save my mouth to tell you jokes and stories to cure your boredom.

You always stare at the computer, and that will do nothing good for your eyes. I have to save my eyes so that when we grow old, I can help to clip your nails and help to remove those annoying white hairs.

So I can also hold your hand while strolling down the beach, as you enjoy the sunshine and the beautiful sand...and tell you the colour of flowers, just like the colour of the glow on your young face...

Thus, my dear, unless I am sure that there is someone who loves you more than I do... I could not pick that flower yet, and die ... "

My tears fell on the letter, and blurred the ink of his handwriting...and as I continue on reading... "Now, that you have finished reading my answer, and if you are satisfied, please open the front door for I am standing outside bringing your favorite bread and fresh milk...

I rushed to pull open the door, and saw his anxious face, clutching tightly with his hands, the milk bottle and loaf of bread....Now I am very sure that no one will ever love me as much as he does, and I have decided to leave the flower alone...

p/s:found while googling some stuffs.

Saturday, 28 November 2009

Untuk kesayangan

Kepada ayahku,
kepada pakcik2ku,
kepada adik lelakiku,
kepada abangku,
kepada kawan-kawanku,


kurangkanlah merokok.atau dgn kata lebih tepat lagi,berhentilah merokok.(terutamanya list 4 teratas:P)
Banyak buruk dari baiknya..

Friday, 27 November 2009

Selamat Hari Raya Haji

homesick mode

Saturday, 21 November 2009

Buah kaki

Ini buah kaki.salu nampak kt seiyu(sejenis pasaraya kt are sini) mahupun di mana2 saje kt pasar kt sini.Kawan serumah pon sukeee sgt buah ni.asek2 buah kaki,kaki,kaki!!pastu mkn x buang kulit.jadi,jarangla saya nk makan.smpila satu hari mkn,ade org buangkan kulit,dan buah tu sejuk pulak tu,siyes sedap.Sejak tu tu suke buah tu.

Dan hari ni,saya dapat ilmu baru.Saya baru tahu,buah ni kt Malaysia dipanggil buah pisang kaki.ooooo~~~

Friday, 20 November 2009

Otsukare

Otsukaress~~
atau dalam bahase melayunye selamat bertungkus lumus(???betul ke???haha)

akhirnya,tamat sudah penderitaan penantian hingga ke hari ini.Hari ni saya kene join satu gakkai(conference).Buat bodoh2 je pon present.Tapi,semalam,rase mcm nk buat betul2,dan kalo boleh nk menang best presentation.

Tapi~~harapan tggl harapan.mmg kalah hidup2.sebab yg present hari ni,semuanya budak2 master dan researcher dr NTT,KDDI.Kalah hidup2!!!Saya ngn sorg dak kenkyu saye saje dak 4nensei.Soklan yg die bg pon ade yg x reti jawab.keh3...tapi xpelah.bengkyou ni natta.Ade jugak sensei2 yg bg opinion dorg macam mane nk buat kenkyu saye jd lebih best.

Terharu juge,sebab sensei yg g natsu gasshuku tu byk support sbb hari ni sensei kenkyu saye x dtg pon.Senpai pon xde.Mmg terkontang kanting je saye ngn dak kenkyu saye tu.Marat sensei(waseda dai) ngn Yamori sensei(Asahi dai) bile start je present,dorg org 1st datang bg sokongan kt sebelah.Terharu~~

Okes,pg tadi punyelah x lalu mkn.Sekarang,saya nk mkn beger sedap buatan sendiri dan juge nasi berlaukkan lauk buatan sediri.jyane~~~

**ahad ni,msaj taikai.go go!!!!bergembira lagi~~hihi

Thursday, 12 November 2009

Saya tanya

Perempuan ni mmg susah sangat ke untuk difahami ek???

Thursday, 5 November 2009

Teka teki untuk anda




Soalan: Graf di atas mewakili apakah???
(ayat ape ni?x tersusun lansung)


Sape dapat jawab dgn tepat,saya belanje die.Betul.Tak tipu.Boleh cube banyak kali.

Friday, 30 October 2009

membencikan!

Sekarang lagu pakcik2 tua tu tgh berkumandang depan kouen depan umah ni.Sangat membencikan.Sebab lagu tu mcm pakcik2 tua punye suare yg nyanyi dengan girang dan gediknye.
Lepas tu siap ade stop2 mcm konon2 ade unsur saspen.agaknye tu lagu rasmi dorg bersenam ke ye????
waaaa~~~~die g repeat lg lagu tu~~~
nt kalu saye tau lgu tu ape tajuk die,saye search then saye soh korg dengar,barula korg tau kenape saye leh mnyampah dgn lagu yg di repeat berulang kali pade setiap pagi yg cuacanya indah saje itu.ok.?

Sunday, 25 October 2009

Tokyo Motor Show 2009

Firstly,alhamdulillah..
atas sebab ape?biarlah rahsia.ngeh3..


Ok.Tokyo Motor Show di Kaihin Makuhari.En.Ojai kate,taun ni x best sebab x byk kete berbanding 2 taun lepas.
Tapi btulla,x byk sgt seperti yg diceritakan en.ojai.Banyak kete jepun je.Ramai org g dan en.ojai kate,org yg dtg ni terbahagi kepade 2 grup.Grup yg betul2 nk tgk kete dan grup yg nk tgk perempuan yg memperagakan kereta2 itu.hihihi..Tapi sgt betul kate die.Sebab bile time perempuan jepun tu naekk je atas pentas tayang2 keta,ramaiii je org berkerumun nk amek gamba.
gatal!

nah tgk gmba kt sini.


:)



macho gak saye.

pakcik girang buat peace




nak beli ke bang?

gmba sendiri mstilah ade~~~hihi


ok stop.x larat nk upload dah.smbung kt fb.





Saturday, 24 October 2009

Holiday Declaration

  • Tokyo Motor Show
  • Hakone
  • Osaka
  • Bowling MSAJ.GO Kuronekos!!


can't wait!!!!!


can't wait for holiday,but still,there a lots of to-do-list for my research but i insist to list them out here.i hate them.go away!so,i cheer myself with this short list plan.



Sunday, 18 October 2009

Kahwin

Kahwin di usia muda.

Mungkin mase belaja,mahupun betul2 je abes belaja.

Apa pendapat anda?



Pada saya,takde sebarang masalah selagi kite bersedia.Bukan bersedia setakat duet nk kahwin je.Maksudnye,bersedia nk pikul tanggungjawab tu. Dok cakap2 pasal kawin mude ni,kawan saya insyaAllah akan melansungkan perkahwinan dorg taun depan.Dahla due2 tu dak satu rumah time kat JAD Malaysia dulu.Tahniah untuk Farah n Aliah!!Semoga bahagia dan sedia mnghadapi alam rumah tangga.(ceh,ayat macam org pengalaman seploh taun).haha..

Saya pulak bile?hihiiiii..soalan bonus tu..Sebelum saya memikul tangungjawab sebagai isteri,biarlah saya melaksanakan tangungjawab sebagai anak terlebih dulu.Banyak angan yg diimpi dan budi yg ingin dibalas pada mereka.Jadi,pada mak2 n pak2 sedare yg risauuu sangat kot2 kakyong nk kawin cepat2 sgt,takyah risau..Kakyong beri masa yg lebih panjang untuk makcik2 dan pkcik2 memikirkan apakah yg ingin disponsor atau dihadiahkan oleh anda.hahaha.


Baeklah,cerita sampingan pula.

Tadi tgk Final Destination 3D.Japanese version.Walaupun lagi best kalu dalam english,tp english version xde,hentam sajor.mmg nk tgk 3D yg ni.Lagipon,bile mase lg nk gne nihonggo untuk sesi berhiburan ni.ye tak?Bestla juga walaupun x puas bile sore nihonjin yg didubbing tu x sedap.hahaha..sume bnde rse nk tercmpak kt kite,paku rse nk tercacak kt mate kite,cebsan daging bertebaran merate,pengalaman best 3D ni.

Dan tgh jalan2 td,ade poster konsert beyonce.oh no!!!!baru tau!!!dahle tmpat die konsert dekat aje...tapi dah terlambat.x sempat nk book ticket dah.konsert tu hari ni ngn esok kalo x silap.uhuhuu.. tp xpela,beyonce gurai..haha.. tapi nnt bile kat malaysia nnt kalau ct nurhaliza buat konsert kt istana budaya lagi,serius saya mahu pergi.serius tau tak!yg ni,no compromise seperti kes beyonce tadi.hihihii..

Sensei,plis.Saya xnk g conference tu.Saya xnk present.tak mo!!saya sanggup kalu g tgk org present saje sehari untuk tnpa saya perlu present.plissssss..huhu.isnin ni penentu.

Friday, 9 October 2009

Best Friend

Kt bawah ni,sumeeenye opinion saje.Yang dari pandangan saya..

Best friend=kawan baik.
Kawan baik dengan sahabat sama x??

Do we need best friend?
Ye.best friend tu perlu,tp sahabat itu paling perlu.Orang ckp,bf/gf lah best friend,dan semuanya boleh kita sandarkan kt dia.
Bnde tu mmg betul,tp tetap berbeza dgn sahabat.

Best friend=girls or boys??
Depends .As long as you got something in common with him/her n get along as well.Tapi perempuan lagi best nk sembang kot...女同士

tapi,ape2 pun,n ape yg pasti..kalau kita sayangkan seseorang kita msti luahkan...Kalau dgn bf/gf kite boleh luahkan,kenapa dgn kawan2 sendiri apatah lagi kawan yg dianggap baik xleh ek?
ye..segan kot.takut nnt membe lg sebelah pihak tu fikir:apsal lak dak nih.Tapi boleh ape dibuat care halus..kalau saya,saya buat2la pggl cayang ke ape.tu cara saya tunjukkan tanda sayang saya pada kawan-kawan.Sbb mmg la segan tibe2 nk bg msg pastu cakap tulis "aku sayangla kat ko".hihi..

ye,pada pendapat saya,love need to be confessed.Pada mak,ayah,adik,kawan-kawan..Supaya org tu tau kita sayangkan dia.Macam tu jugak bestfriend.kite kne bgtau..supaya bertambah kasih sayang,dan timbul rse tngungjawab.bile da timbul rse tngungjawab tu..tu lah sahabat namenye.Yang susah dan senang bersama.Yang boleh comfortkan kita bile kite sedih.

Sahabat ni up sikit dari best friend.Best friend rsenye ramai boleh dicari.setakat nk keluar same2,sembang suke ria,kongsi minat sama,beraktiviti sama2..tu best friend.Tapi, sahabat yg ssh nk cari...yg boleh kita percaya,menjaga aib kita,tak sakitkan hati bile bersuara,menegakkan keadilan untuk kita.Susah nk jmpe woo..kadang2 kita anggap org tu best friend kita.Tu anggap,maknenye xde confes2.Dan kita rse,best friend tu lah sahabat kita..Tapi,bile ade org yg mnjatuhkan air muke kite,si bestfriend tu siap gelakkan lagi kita.Tu x layak dipanggil bestfriend apatah lagi sahabat..Sebab tu kene gtau,supaya die tau kita anggap die penting dan kita akan lebih saling bertangungjawab sesame kita.

Dan saya ade bace dari satu buku tu,kasih sayang boleh ditunjukkan melalui
i. Ucapan dan kata-kata yang menggunakan perkataan yang manis dan bersopan.
ii. Melalui sentuhan yang lemah lembut.
iii. Melalui pujukan, pujian, penghargaan dan senyuman

Rase-rasenye,kite msti tunjukkan kasih sayang kita kt kawan baek@sahabat kan..bolehlah aplikasi kan.hihihihiii..
Rasenye,kata-kata plg kene jage kot..Sebab kite kan perempuan,mudah terase.Perkataan yang manis.Bukannye yg x sedap didengar..

akhir sekali,saya rindu zaman saya bersahabat dulu.Sahabat yg x pernah sakitkan hati,yg mintak maaf kalu die tersedar die sakitkan hati saya..Sangat telus.Kami saling mnjaga hati masing2.Oh,di mana kamu sahabat?Dan saya juga mncari dan menanti,sahabat baik saya yg seterusnya...







Thursday, 8 October 2009

Update jua akhirnya

Salam..
Ok!lameee nye x update blog.Bukan ape,balik msia hari tu suke ria,ni da smpi nihon masih mode di malaysia.Banyak bnde nnk bebel kali ni.Nah,terimalah bebelan ku kali ini.Dengan bersuka-citanya...mempersembahkan...(x tau kenape perlu ade mode girang cmni)
  • Selamat Hari Raye..
Nak mintak maaf pade semuaaaaaa kawan2 yang saya pernah kenal.Dari kecik x sekolah lagi sampaila sekarang ni(SKSI2,Seratas,JAD).Mybe ade yg lost contact ke smua,tapi kalaulah ade antara kawan2 yg terbace blog ini,atau terjumpe blog kepunyaan saya ini,saya mntak maaf atas segala salah silap saya.
Gamba raye saye sume adek saye terdelete secare x sengaje dari kamera saye.Padan muke kene bebel.Dah tau diri tu x tau membace bahase jepon,gatal tgn jugak nk maen2 camera tuh.dapat sedas dari kakyong.hahaha.
ni adelah sebijik due gamba raye hari tu...
mkn family2 jek kt umah mak sedare.
bbq di rumah saye yang dirancang dengan "jayenye" oleh adek saye si kemal.macam ampes.len kali nk buat plan betul2 wehhhh...bukan on da spot.!!

  • Umur saya dah 22 tahun
25 Sept,raye ke-5.Dapat kek lagi tu.Buat malu je ngn adik2.Msti dorg jeles tgk kakyong dorg dapat kek.Tapi mcm bukan saye yang diraikan,mcm dorg pulak yg diraikan besday.Saye pulak tukang potong2 n serve sume tu.haha..Thanks pade family,rasenye tu msti mak yg suruh beli kek tu.Terima kasih ayah dan mak yg membesarkan dan menjaga dan mendidik saya sampai saya da 22 tahun da ni..Rase kasih dan cinta saya pada mak dan ayah hanya tuhan yang tahu walaupun saya tau saya masih belum jadi anak yg baek..(emo pulak ni..)
Thanks pada kawan2 yg wish dan adiah besday.sangat suke.Dan juge pada en.ojai,terima kasih..sgtsgtsgtsgt sukeeee!!

ini kerja org jeles!


OK!setakat ini cerita pasal saya.Sekarang ni cerita pasal bukan diri saya pulak

  • Sombong,belagak!
Ok,sape sombong?nak cakap pasal org malaysia lahh~~Balik cuti hari tu,rse mcm culture shock pulak.Buang duet dan boreh je nk jalankan kempen budi bahasa budaya kita la apelah,tp kesannye zero!Susah betul nk jmpe org2 yg kat kaunter servis ke ape ke yg senyum mnyejukkan hati.Kalau pegi kat cashier2 tu lagila ampes.Kalu kt jepun ni,masuk 7E pon rse best je.Bak kate niku,masuk 7E nk gne toilet je,tp disebabkan org 7E tu pnyela smbut niku mcm VIP, x smpi hati pulak x beli ape2...
Masalahnye kalau kat malaysia...kite nk beli,tp terus x jadi nk beli sbb dapat layanan 2nd class.Ape yang saya perhatikan,para jurujual@salegirl/man kt malaysia ni double standart.Kita hanya akan dilayan dengan baek dan secare 1st class jika kita pakai baju/beg berjenama.hoh!pastu kalau tgk pak arab ke minah arab ke masuk kedai,punyelaaa layan.
tp kt jepon ni,saya pakai selebet2 je pon,beg pon beg g sekolah,gembira je die layan.Tu baru masuk kedai@butik kt mall besar2..kalau g 7E..kite pulak yg kene marah sebab xde duet kecik.ntah ape2 jek.
Hari tu pakai kad kedit,org tu siap ckp mcm marah2 lak.tnye saye ade pin kod ke?pastu muke x puas ati.takleh tnye elok2 ke?kalu ye pon ade pin kod,tu kan hak saye sebagai customer.apelaa..
perkara mcm ni buat saya mnyampah!


Kenape ye jd cmni?

  • M'sia-Indon
Ni hot juger kt malaysia hari time balik tu.Poyo jek.Indon ni dengki btul kt msia smpi bnde kecik pon nk heboh.tarian pandet?pendet?saye pon xtau name tarian tu pendet.Tapi kalu tgk gmba org yg menari tu,saye tau,tu mmg indon pnye tarian,msia mane de mcm tu.Sape2 tgk pon tau tu indon,bali pnye mari.Tapi,Indonesia ni macam cuaks.Laen kali,dah tau tu khazanah sendiri..promote la habis-habisan dan betul ke seantero dunia,bia the whole world know.So kalu ade kes cmni,org akan kate:"ala..ni dorg pnye".Tak payah kalut2 nk serang la,ganyang la.huh.

Senang contoh cmnila.brand adidas sumeee org da tau.dan sbb sumee org da tau,bile kua brand abidas,org tau,tu bkn ori pnye la..
yang pnting,saye x pernah tau pulak msia ade pendet tu.zapin,joget,kuda kepang ade la..

Kalau search kt google tarian kebudayaan msia,tarian pendet tu xde pon termasuk list.Just kesilapan satu pihak,poyo nk salahkan satu negara.

Batik pon poyo nk rebut.Dah mmg kat msia ade batik,nk buek cmno.Bukannye hal tipu pon.Sume bnde nk claim khazanah dorg.Nanti lame2,makanan kita,bahasa melayu pon nk claim dorg punye kot.

afterall,ni sume just an opinion.!


Oklah,penat dah taip,berenti,taip,berenti.Nak publish sekarang!jap g nk kua sopping.yeay!!hihi

Sunday, 23 August 2009

Puasa

Hari ni dah 2 hari berpuasa di jepun.
Semalam,bkk puasa sgt sabishi.
Dahla penat giler ade open campus kat Toyosu.balik2..ngam2 jek waktu nk berbuke.Singgah kombini beli air,berbuka atas basikal..
alhamdulillah..ini rezeki saya pada hari itu.

Balik,penat,masak jap lagilah.relek2 dulu.Tup2,dilah call,tnye da mkn lom.ajak makan kt sebelah.ngehehee..suke,sukee... :D
mekaseh ye warge dai2 midori sou ,si mariah n dilah,yg sudiiii memasakkan masakan sedap itu.Anda sgt caring,mmbuatkan saye terlupe kesedihan berbuka d basikal.
Rase sayuu je.Tak pernah pulak rse mcm tu selame ni.

Sebelum ni,kat malaysia,berbuka dgn keluarga,mmg meriah.walupaun adik2 kecikku ade yg degil xnk berbuka kt meja,nk berbuka depan tv jugak,tp saya rindu keriuhan itu.hoho..nampak sangat saya sekarang ini berada dalam mode pulang ke kampung.thehee.. :)

Hari ini keluar,cari beg balik kampung,cari beg laptop ditemani en.ojai yang baek hati~~.Dah dapat da,tambah berkobar-kobarla semangat saya nk balik malaysia ni.
Balik pulak,warga dai2 midori sou yang comel dan baek hati mnganjurkan bukak puasa ramai2.Sedap dorg masak.Siap ade smbal belacan lagi.Mekaceh~~Terubat rindu masakan kat rumah.

Tapi,dalam berkobar-kobar tu,saya amat berdebar-debar..berdepan dgn kenkyu yg bakal kunjung tiba itu.Junbi shinakya~~!!
Oh,betapa tiade mood nye untuk berjikken dan berkenkyu.oh.Izinkan daku bercuti sepenuhnye.oh~~~

Ucapan khas untuk kawan-kawan baek hatiku:

"SELAMAT BERPUASA KAWAN-KAWAN!!"

Friday, 21 August 2009

Tokyo Disneyland vs Tokyo DisneySea

Akhirnya,hari selase lepas berjaye juge saye menjejak kaki ke tokyo disneyland selepas pade mulenye nk pegi pada isnin tp en.ojai sakit perut tuka jadi hari selase.Lepas tu saya tak cukup tido sempat tido 2 jam je dari kol 3 pagi smpi kol 5 pagi,g disneyland pening2.fuhh~~okey,xnk cerita bnda sedih di sini.Kite cerita bnde heppy2 je.

My review:
Disneyland
Orang ckp,disneyland itu lebih sesuai untuk budak-budak.TAPI!,saya berpendapat,xdelah kebudak-budakan sangat.Tapi,kalu masuk ToonTown,kompemla budak2.Ade rumah mickey,Minnie sume tu.Kalu nk rase dewasa,silelah explore ke tmpat yg lebih mencabar contohnya Splash Mountain di Critter Country(saye bagi 5 over 5 untuk ini!) mahupun Big Thunder Mountain di Westernland.Ade byk lagi ride yg dewasa2,tp kalu nk tau lebih lnjut,bolehla tgk kt homepage die.Tapi yg due ni mmg amat best.Dan saya すすめ(suggest) anda semua,silalah naik.
Tak dilupa juga,pengurusan masa tu penting..Nanti study map tu betul2,n tgk mane satu attraction yg ade FastPass,gnekanlah fastpass tu.Sbb kalu x gune fastpass tu,alamat kene beratur 2 jam untuk naek satu-satu ride.
DisneySea
Orang cakap,Disneysea lebih dewasa,dan romantik.hihi..Betul,betul,betul!
Sangat setuju.Banding dgn disneyland,rsenye landscape disneysea lagi cantik.Dan byk attraction yg menarek!Saya lebih suka DisneySea dr Disneyland..hihi:).Before nih da cite byk pasal disneysea,kalu nk tau rerajen la carik sendirik ek.
I just love DisneySea.I Love the scenary,the attractions.Plus,the Braviseamo's night show was so amazing.Worth the 5800yen ticket.thehee..
p/s:serabut fikiran memikirkan jikken mode :|oh ye.esok puase.Selamat berpuasa kawan-kawan...

Sunday, 16 August 2009

Cinta sekolah?



Saya x pernah lansung dgr lagu ni sbelum ini.Dan saya juga bukanlah seorang peggemar muzik underground.Sehinggalah pada tahun 2004.Semasa saya tingkatan 5.Sambutan Hari Guru.Student form 5 buat band,persembahan untuk cikgu.
Vokalisnya seingat saya namenye afiq effendy(da arwah da.al-fatihah)
Tapi yang palg menarik minat saya pada waktu itu ialah bunyi saksofon(nape ejaan macam pelik nih?)
ye..saksofon..saksofon bagi saya adalah seksi,dan romantik.




Saya sangat teruja melihat dia bermain saksofon pada waktu itu.Kiranya,kalau waktu itu saya berani bercakap dgn dia,ingin sekali saya memuji betapa hebatnya dan machonya dia meniup saksofon itu.Kalau nk tau cmne dia bermain saksofon,lihat pada video di atas,pada minit ke 1:37~2:12.Lebih kurang bgitulah walau x sesempurna pemain profesional.:p
Tapi sumpah!saya teruja,berdebar dan kagum dengan kebolehan dia.Dan saya kesal kerana pada waktu itu,saya lansung x berpeluang untuk menunjukkan penghargaan kepada dia.

Dan kali ini..

Saya mengambil peluang ini.

Bila mana secara kebetulan saya mendengar lagu ini di ipod semasa dalam perjalanan pulang dari ikebukuro dalam train,

Bila mana tiba-tiba kenangan debaran yang tidak saya sedari itu muncul,

Bila mana jika waktu mampu diputar semula,

dan segalanya diperbetulkan,

saya ingin berkata

Awak hebat.Awak berbeza dr org lain.Dan saya sukakan cara awak.

Tapi saya rasa saya takkan berani punye..Sebab saya pemalu.:P

Tapi saya bersyukur kerana kita berjumpa semula.

Kerana segalanya,yang lepas,yang tersilap langkah,yang tersalah pilih

akhirnya

diperbetulkan..


p/s:kalau diimbas kembali,banyyaak sgt bnde kebetulan antara dia dan kita.Semoga ada hikmahnya,dan ada jodohnya.Amin.


Thursday, 13 August 2009

Cuti

Setelah sekian lame mendambakan cuti yang pnjang,kini setelah dekat seminggu cuti,berlibur sepanjang mase smpi muntah,tibe2 rase rindu pulak nk g researh lab.cewaahh..haha.
tapi kali ni xnklah sebut pasal researh lab tu.Cerita yg suke-suke dan bahagia-bahagia saja.okey!

Oh,hari ni tibe2 terase nk makan laksa.Ajak en. ojai g makan kt mare-chan kt ikebukuro.Laksa die amat tip-top.Die bagi semangkuk besar ,tu pon dihabiskan dgn ria nya.Disebabkan masih awal,kitorg pon round2 lah kat ikebukuro,kunun2 nak cari barang comel utk kereta dikirim org msia jenama sanrio.Jumpe kedai sanrio!tp..tu kedai comey2 hello kitty yg x seswai lnsung untuk kete.purse,pensel sume lah yg x seswai.digicam hello kitty sanrio tu pon ade.Jadi maaflah ye.Hiasa kereta jenama sanrio x dapat dilaksanakan.

Pastu,nk cari perfume pulak.Gerak ke harajuku n shibuya tu.Hari tu da g dah.Kali ni g lagi.Hari tu da grab baju kt forever21 tu da.kali ni grab lagi.oh noooo!!!!asmiza kene bijak berbelanja!baeklah!

Cuti kali ini dipenuhi dgn mkn sedap2 sajeerrr.sukeerrr sgt.Minggu depan da stat nk puasa da.Selamat berpuasa kawan2..


motif gmba:saya suke dinding batubate ini.


crepe di harajuku.nyum2..


p/s: isnin ni nk g disneyland.yeay!
ahad depan nk g tgk bunge matahari dekat mt.fuji.yeay!
lg 2 mnggu nk blk msia.yeay!



Friday, 7 August 2009

duludulu punya celita.

Tibe2 teringat zaman sekolah rendah dulu.Waktu kite mule belajar mengira hasil darab dan bahagi.Darjah bape ek?darjah 2?darjah 3?ape2 jela..
Saya sungguh x reti betul bahagi2 ni.Kalau darab tu..ujung jari jela.sbb da hafal siap-siap sifir 1 sampai 12 tu..soalan bahagi,mntak ayah ajarkan...
Waktu tu ayah tgh buat keje.Keje ape xtaulah.Tapi tgh taip2.
Tak taula apasallla saya sungguh bengong dulu2.Susah gile nk masuk dalam kepala bahagi2 ni.Sampi ayah terpakse buat demonstrasi.Ayah bawak g dapur,tnjuk sayur kubis.adelah bape biji ntah.x igt.Ayah pon mulela citer2 panjang dan soalan last sekali ayah tnye,

Ayah:kalu kobis-kobis ni nk bahagi kepada 2,sorang dapat bape?

saya dengan bangganya mnjawab.

Saya:Belah due dulu,pastu bahagi sorg2 yg da belah tu.

ngokngek kan?

ayah x jemu.Mule explain balik.Saya x paham la nape time tu saya leh x terkeluar idea bahagi je terus.Tak payah belah2 dulu kobis tu.Agaknye kalu soalan ayah saya time tu nk bahagi kepada 5,mesti saya jawab belah kobis kepada 5 dulu.hahaha

Takpe ayah,berkat ajaran ayah tu,kakyong lepas exam smpi ke sini da..hihi..

p/s:omsick lagi ni..malam nnt call umah lah~~

Wednesday, 5 August 2009

alhamdulillah...

Sebenarnye dari hari tu lagi nk post pasal ni.Tapi asyik tertangguhh je.Bizi.Ape yg saye sgt2 saya bersuke citekan ini?Sebenarnye nk gtau..

Saya da lulus exam sisco II yg killer x sudah yang kalu failed kene dok sini lg setaun tau tak?

ALHAMDULILLAH..Saya kene puasa sehari mmandangkan da nazar sebelum ni..Mak saya pon pnyela berkobar2 nk anaknya ini cepat2 pulang ke malaysia,pon sanggup berpuasa sempene kelulusan saya ini.Time kasih mak..Tahniah gak pada Mariah,Niku.Maria,u pon kene pose tau!.Dorg pon lulus cemerlang.Hadi Yuyu je x tau lg.Tapi saye yakin kitorg sume lulus.Congratz!clap,clap,clap!Rase berbaloi juge study same2 bile kite sume lulus kn.Setakat ni tau lulus jela,gred x tau dapat ape lg sbb result kua ni lom rasmi lg.Saya g tnye personal kt sensei terus sbb nk tau lulus ke tak.Yela..x sanggup la kne extend kt sini lagi.

Ok!Sekarang citer pasal random activities untuk mggu lepas.pack but full of fun!

1)Khamis-X g lab.Goro-goro di rumah sahaja.
Ini dikira fun apeee...haha

2)Jumaat-

-Nippori.Beli kain jepun.
sekali imbas,seperti kain batik biasa.Tapi,corak-coraknya mmpunyai nilai-nilai dan ciri2 kejepunan x terhingga.Tidak dilupa,ia diperbuat daripada 100% cotton jepun.(made in japan=>itu plg pnting).

-Ueno.cari baju,seluar dan x lupe udang untuk bbq untuk ICK.Sempat juge berpurikura..hihi-Owada kouen.Hanabi taikai.
Kitorg siap pakai yukata lagik tau.Comey2 belaka.Saya da beli yukata tu dr taun lepas lg tp taun ni bru berpeluang.Belajar cara pakai pon dr youtube jek.hihi.3)Sabtu&Ahad-ICK
Ni activiti JAD batch 6.Berkhemah berbbq bermandi mnda semua.Best sgt.Tp zannen sikitla.Sbb time g tu x cukup panas.HUjan lak ahad tu.Nk mandi sungai pon x cukup puas.Sekejap je rendam da sejuk gigil2.Tapi mkn mmg heaven.Bbq ayam siap leh pilih nk versi yng mane satu.Ade versi shibaura,tokai n takudai.Sume rase laen2.ihihi.Sgt best!

女性たち


kami serumah yg sepakat nk terjun terus smpi2 nnti.ahaha

Itu sahaje.Tanoshikatta!

p/s:i'm looking forwrd next week's holiday. No more exams for him.And i boleh kacau2 die selalu.theheee..


Saturday, 1 August 2009

Nur Kasih

Citer ni best giler smpai berjaya buat saye rse seram sejuk meremang bulu roma berdebardebar sbb terlalu tersentuh dgn cite die.Sangat tak saba nk tggu episod 11.huhu..

p/s:sape x tgk rugi!

Sunday, 26 July 2009

Otsukare

Fuh..
Semalam penat sngt.
ade presentation kt fukushima.
Keluar umah kol 730 pagi,nek kete selame 5 jam.
Present dari kol 130 smpi 430 n balik nek densya(train) yg amek mase 3jam.
Kesimpulannye,semalam,mase saye diambil dgn begitu byknye hnya untuk satu perjalanan!.
huhu..

Jeles,jeles!

Dorg yg g fukushima tu stay smpi isnin ni..Tapi saya ade exam isnin ni,tu yg blk sbtu gak tu.
Kalu x..leh tgk hanabi taikai(pertunjukan bunga api).Senpai n yuko ckp taikai tu besarr!!
Jeles lagi!
Dari hari tu mmg nk tgk hanabi..sob3...

Balik dgn Vinh(org vietnam).
Sebelum ni,time lab party,die ade gtau org2 nihonjin org malaysia leh kawen lebih dr satu.
Dak2 lab pelagi..dorg da bayangkan bkn2.Siap ckp klu leh nk kawen 7,sorg sehari.HAMPEH!

Jadi,smlm amek kesempatan tnye vinh,mane die tau sume ni.Sbb sebelum ni saye ngn ain kurengss sikit ngn vinh ni.Die nampak macam kasanova!
hahahhaha

Saye rse die mcm da salah anggap lak ngn konsep poligami ni..Terpakse laa terngkan kt die..Kebaikannye n syarat2nye blablabla.huhu..
Pastu die tnyela saye.
"Asmiza ape perasaan kalu dipoligami?Saya xleh bygkan."

Dush!

Saya belom kawen lagi.Dan saye sendiri pon xleh bygkan bile saya sudah berkahwin.Apatah lagi kalo dpoligamikan.Allah saje yg tau..Die sudah mnyusun kehidupan hambaNya mngikut kemampuan masing2...

Kalu da suratan,saya redha.Cehhh.
Tapi mstilah kalu boleh x nk kan.....Saya rse sume perempuan fikir cmtu.lgpun saya tamak.hahahaha..

Berbalik pade tujuan asal.

Esok ade exam sisko.Abes exam x saba nk memanjekan diri dgn buat ape2 sahaja yg saye suka seperti kelua window shoppin dan byk lgi.

Gambare!

p/s:Saya x saba nk blk msia nk makan sedap mcm ayam percik mihun sup mertabak laksa.huhu



Thursday, 16 July 2009

Pengumuman!

Walaupun da mggu lepas tau bnde ni,tp x kire,nk gtau gak sekarang.
Saya da berjaye capai berat badan plg berat dan plg ideal untuk tggi saye yg 5ft 2 inch ni dalam hidup saye!!!
hooreyy!!
tahniah untuk diri sendirik!

Sekarang,asmiza kne menten..
yezzaaa!!!



p/s:sjak dtg jepon brulaa nk nak naek berat ni.nape ek?adakah sebab hadirnya si dia?hihi..

Panas

Panas.
Rimas.
Tido pon x masyuk.huhu.

Time2 summer ni..bile da mule dgr bunyi serangge mcm riang2 tu bunyik2..
saye jd fobia.
X sukela serangge tu..Die terbang laju2 secare rawak smpi rase mcm die nk serang kite je..
Kalu kt sekolah Seratas dulu,ade musim2 tertentu,binatang ni bykla.Pastu datang serang kt kelas time prep.
huhuu...
Nanti bile da tahap natsu bebtul nnt.kompen binatang tu ade di mane2 je.
Bkk sliding door kt balcony ni nnt,tup2 die ade tercongok then terbang laju masuk umah.
Pastu,bermulalah sesi marathon keliling dalam umah semate2 nk larikan diri dr serangge ini.
Tulun...
nk balik..huhuhu

:+: hot mode :+:

==Note==
18/7 : chukan happyo
24~26/7 : lab camp
27/7 : exam sisko
30/7 : Jcom dtg umah
1,2/8 : taki(jadi ke kenkawan?)
1/9 : interview@cyber
4/9 : research jikken @jad

n more n moooreee to come.

Friday, 3 July 2009

quick update

bru blk kenkyu.dari kol 1030pg td dok kt lab.make tepatlah 12 jam saye d lab hari ini.
.pecah rekod.
.lapa.
.rase busuk.
.penat.
pening.

baeklah.asmiza nk uruskan diri.selamat datang "bizi-pening-finalyearstudent-stress"


p/s:asmiza boleh!!daku pernah jatuh satu ketika dulu dan ku bangkit semula.jd jika kali ini ku jatuh sekali lagi,ku x gentar.

Sunday, 28 June 2009

Serangan terbaru.

Ye..saye mmg ade penyakit dengar lagu yang same berulang-ulang kali selame beberape lame sampai saye jemu kalu saye tibe2 terminat satu lagu.SEMUA jenis lagu.Tak kirela hindustan ke..jepun ke..kora ke..english ke..
dan baru2 ni..selepas lagu Halo,saye adddicted ngn lagu ni.huhu...
asmiza,plisla.
sian rummate mu itu.dan juge bekas housemate ku dulu.sampai dorg da hapal lagu ape sbb tiap2 pagi asek ulang lagu same.dan juge lagu tersebut akan jd bahan ejekan.hahahhaaa...
Tapi x kire.nah amek ni.
Knock you Down!!



sile abaikan rap itu.saye bnci lagu rap!hahaha

Monday, 15 June 2009

DisneySea

Ye..sabtu lpas saye berjaye juge g ke DisneySea untuk kali keduanye.
Kali ni,saya amaaat berpuas hati sbb da pandai gne FastPass(FP).Dulu x pandai sgt,hegeh2 je maen pon.Kali ni,pulun lebih sikit,boleh dkatekan sume attraction yg ade kt sane saye da sentuh.kui3...

Buat sape2 yg nk g nnt,silela gne FP tu.Ramai yang x tau kegunaan FP nih.x kne bayar pon.Gune je tiket(One day pass ticket) yang ade.Boleh dapatkan FP tu kat setiap attraction/ride.Ade mesin kt situ.Nnt masukkan tiket,n akan keluar la FP.FP tu akan valid mngikut mase yg tercatat kt situ.Kite leh amek next FP slepas 2 jam.

Jadi saya sarankan,mule2..pulun amek FP dulu.Sementara nk mnunggu turn kite kt FP tu,kite g la beratur kt ride lain(tnpa gne FP).Jadi abesss je maen,terus g kt tmpt yg kite amek FP tu.Sebelum tu,bolehla amek FP lain lak kalu da boleh(mase untuk next FP ade tercatat).kurikaesu.Ulang langkah yg sama.haha

Ish.ssh lah nk tergkan kt sini kot.Tapi kalo ade FP,jimat mase.Xyah beratur lame2 kadang2 sampai 2jam semate2 nk naek satu ride jek.fufufuu...



Indiana Jones:bestt


Yang ni pon bestt.Walaupon mule2 takut giloss nk naek tapi rse rugi lak kalo x mncube.Sebelum tu rase kecut perut smpi org buat lawak pon kne marah.haha.Tapi selepas diberi beberape tips,saye berjaye.Tips tersebut:bernafas kalu xnk rse gayat.Berkesan!hahaha


kat sini tgk mermaid theater.Sebenarnye ade byk lagi mainan kt dalam ni,tp xpelah.Nk keja mase.teater tu bestt!!igtkan bese2 je.Tapi mmg die berjaye mngujakan diri saya.haha


Banyak lg attraction kt sini.Malam tu ade persembahan bunga api n BraviSeamo.Persembahan atas air.Lawa.Igtkan nk skip braviseamo tu tp kaki ni da lenguuhh amat.Tak larat da den.berenti rehat jela..hiihi.
Kesimpulannye,sgt best hari Sabtu itu.Dan keesokan harinya,hari Ahad,saye pergi ke kenkyu pada hari cuti buat pertama kalinya.rajen2..haha

p/s:Sape2 nk g DisneySea lagi,sile ajak saya.Saya xkkn menolak kecuali ketika itu ketiadaan kewangan.hihi.:)

Tuesday, 9 June 2009

acai berry

haha..
tgh2 org dok bising pasal spam acai berry tu..ade lak org sempat wat lagu sempena acai berry ni.Tapi lagu ni kelaka+comel+sedap gak.haha...

peeyano!

I love music!
And from skolah lagi saya da terlibat ngn music,take part in school wind orchestra.
Baru2 ni..saya sangat suke dgr lagu Beyonce-Halo.
Bile saya youtubing lagu tu,then adela related vid yang laen and jmpe lak ade piano tutorial lagu ni.
Bile klik je..terus jatuh hati..
Suke sgt bunyi piano nih.Rase mcm nk menari je.haha
Oh,rse nk blaja piano laa..hihi..:))))




org ini sgt sugoi.He's able to play piano just by sound datte...


Saturday, 6 June 2009

Hari ini..

Keluar g tgk wayang citer Terminator Salvation.Best2..Pastu Berangkat ke Shibuya n Harajuku.Sampai2 terus serbu kedai Forever 21 tuh.B4 ni ayik usya online shopping jek tp x beli2 pon sbb kt online x dapat nk belek2.Tapi td xdela belek sgt pon.Manusia dalam kedai tu mak oi ramai beno.Tak taula.Dari jauh tgk org da berbaris nk masuk kedai tu.Yg jepun2 lain lak,bile nmpak org berbaris,seboook gak nk berbaris.Tapi bagus gakla diorang berbaris,dr tolak2 serbu masuk.Tu xde etika n displin namenye.hihi.Sempatla grab bape helai bju.Suke,suke... :D
Last sekali,aktibiti mncari restoran thai kat shibuya.Punyela pusing2..akhirnya lepas tnye org sane sini,jmpeeela gak restorannya.Puas ati gak makan kt restoran tu.Balik2 umah,ade surat ohirase,duet 1man2sen yg goverment jepon bg tu da masuk.yeehaa..Adehh..ni kat umah pon masih kekenyangan lagi.ok2..
Tu je.
Nak gtau yg hari ni sgt best!hihi


p/s:alamak,isnin ni ade presentation kenkyu.hihi


Thursday, 4 June 2009

Bile Hati Bahagia..

Kite akan tersenyum saja.Walau ade kesusahan pun,kita boleh hadapi dengan tenang.Kita rasa suka hati.Kalau ade orang sakitkan hati kite pun,kita tak sedar.Kita jadi sayannng sangat orang sekeliling kita.Kita rasa bersemangat.Kita sentiasa ceria.

Itulah rasanya kalau hati kite bahagia...


p/s:berusahalah hingga kita dapat mencapai kebahagiaan dunia dan akhirat...


Kerana pulut santan binasa

oh.oh.oh...

Baru2 ni asyik googling gmba2 mknan jek.Semalam ngn tikah dok google gmba buah la,gmba ulam la,gmba masak tempoyak la.Sedapnyeee...Makin nk balik Msia ni,makin kuat lak nafsu makan.Hari tu buat ketiow,tp ketiow tu x rse seperti yg diidam-idamkan.sob3....

Bersabarlah asmiza..kejaaaaap je lg bln 8.hihi.
Oh,cuti di Malaysia nnt saya ada interview di Cyber.Accurate date nye masih belom tau lg.Tp rasenye msti byk kene prepare.Comfirm la die akan tnye pasal researh,ye x?hihi..gambare,gmbare!

Minggu depan lak plan nk g DisneySea for the 2nd time ..hari tu g x puas la maen.2nd time da pandai sikit,kene susun btul2 mane satu nk g maen dulu nnt.Oh,lagi satu,saya ade beli bnde best.Bestnyeeeee~~tp lom dapat lagi.Tgh tggu taikyubin anta.hihi.Oh lagi satu,ade futsal taikai nnt.Sape2 yg join,bersedia lah mnghadapi kami,group Saitama Kental.hahaha..oh,last but not least,thanks untuk seseorang.Semoga apa yg kite impikan,akan dimakbulkan tuhan.amin..

oh.oh.oh...

p/s:kerana pulut santan binasa,kerana mulut,badan binasa..


Wednesday, 27 May 2009

Apakah maknanya?

Sepatutnya saya kene
  • Fikirkan ape bnde saya nk buat untuk kenkyu
  • 卒論文テーマ決定
  • buat draft kenkyu
  • research plan
  • 中間発表準備
= kenkyu

Tapi,sekarang saya
  • Rasa nk shopping
  • Nak ubat yg boleh ilangkan rasa gatal2 kt kulit ni.(nape ye?adakah sbbkn rumahku tatami,jd bile panas saya jd gatal??huhu..)
  • Fikirkan ape mknn yg saya nk mkn bile blk msia nnt.hu..Rindu,rindu makan sedap2!
  • Tak saba nk berjalan2 bergembira d hujung minggu.
Kesimpulannya,mlm ni sume yg xde kaitan ngn kenkyu.uhuhu..apakah?????

p/s:nk hari sabtu yg cerah..uhuhu..

Thursday, 21 May 2009

mood mmbace novel kini kembali

ye.. begitulah seperti yg ternyata di atas. kenapa?? sebab td kt kenkyu maen2 tenet,pastu trbace pasal pesta buku pastu terbace pasal Ramlle Awang Mursyid pnye novel. Waaaahhh.. saye mmg minat giler novel die ni. Thriller. Dan ade byk fakta yg diolah smpai kite x rase boring pon mcm bace buku sejarah tu. Dan dalam buku ni,ade diselitkan unsur2 islam.Bagus2... Dulu kt JAD,ade sorg member(si umi) yg minat novel die ni.Dari satu buku yg saye bace,jadi berbuku-buku plak saye bace dr koleksi novel si umi ni. Antaranya:
  1. Tombiruo
  2. Semangat Hutan
  3. ADAM(Aku Darah Anak Malaysia)
  4. Satu Janji
  5. Mandatori
  6. Hatiku di Harajuku
  7. Bagaikan Puteri(ooohhh..ini sgt besttt!!!!)
  8. Cinta Sang Ratu-samb Bagaikan Puteri (super best!!!)

dan sekarang ade latest novel yg byk jugakla da dikeluarkan. X sabar nk balik msia n beli buku tajuk nih====>Hijab Sang Pencinta(sambungan Cinta Sang Ratu) ~~~oooooohhhhhh~~~~~

last but not least...
harap semuanya berjaga2..
influenza A tu dah merebak ke Tokyo...
huhu..
Risaunye kalau2 kot2 da sampai ke Saitama lak.
Semoga kite semua dijauhi dari pnyakit tu...
amin..


Wednesday, 6 May 2009

ape nak jadi da..

  • 1)seorang anak sanggup nk tetak bapa sendiri hanya kerana ayah die suruh kawin dan tegur die kerana bersekedudukan dgn teman wanitanya di rumah bapanya sendiri.klik sini
  • 2)budak2 sekolah sekarang dah "pandai dan berani" nak buat jenayah rogol dan memperkosa.Sian budak kecik tu.klik sini
  • 3)murid darjah due baru balik dari kelas agama pun kene cabul gak>mule2 umpan dgn enset.klik sini
  • 4)ni lak kne rogol time nk g keje.dahla kene rogol pastu siap diseksa dan diugut lagi..klik sini
Kenapela kebelakangan ni banyak sangat kes macam ni??Dahla kejadian ni banyak melibatkan org melayu.Kalau da x boleh kawal nafsu sgt..kawen jela..(tapi da disuruh kawen pon nk ngamok lak macam berita no 1 atas tu)
Takut la..da xde perikemanusiaan da.Kalaulah saya ade kuase superpower ke ape,akanku ajar dorg ni secukup2 nye.Insafla...

Kepade kite2 ni,kite pesanlah dan saling mngingati pada kawan2 kite,adik beradik dan org sekeliling yg kte kenal supaya berhati.Kadang2 bnde cmni kita x sangke.Berhati-hatilah!

Friday, 1 May 2009

bunga

random pics .....








Thursday, 23 April 2009

Random facts

Tibe2 rse nk kongsi ngn org fakta2 pasal diri sendiri yg mungkin korang xtau dan yang saya mungkin baru terperasan...hihi..
silekan mmbace...

  • saya x suke kucen.Sebab kucen suke memanjekan dirinye dgn saye dan saya amat geli.Plus,anak2 kucin yg suke lari laju2 tu.takutt amat.uhuk2..Tapi jgn risau kucen2 sekelian,i'll never harm u..
  • Saya cepat boring ngn bau-bauan.Bau perfume,sabun.Exceptible for bau makanan.bau makanan sedap saye x boring.haha
  • Saya terlalu ingin mencapai berat idaman saya=50 kg.Itu berat plg ideal untuk tggi saya.Seumur hidup,plg tggi berat pernah capai pon 49kg.
  • Saya pernah dapat no lassstt sekali dalam ranking mase F1 kat Seratas.Bukan sekali malah 2kali!Sebabnye?Kalau nk tau,next entry..hihi
  • Saya x suke buke blog@frenster@mane2 jaringan yang bile bkk je otomatik ade lagu terpasang.Urrgghhh..rimas2..X kirelah lagu tu sedap atau x.saya lagi prefer yang ade playlist dan saye pilih mane satu lagu yg saye nk dgr.tapi x bermakne saya x suke mmbace blog@melayari web tersebut.hihi
  • Saya minat biologi.Sampai sekarang..
  • Saya amat minat Siti Nurhaliza.Jangan kamu sesekali berani kutuk die d hadapan saya!!ini amaran!haha
  • Tolong jangan ckp "Rase nk kentutlah" d sekitar kurang dari 1m dari saya.Nnt saya cubit.Nak kentut sile jauh2...Plus,sendawa kuat2 depan muke.No manner ok.!
  • Saya suke barang mekap.Tapi saya bukannye reti mekap pon.Suke sbb barang mekap yg warnewarni..hihi
  • Dulu waktu sekolah rendah,saya x pernah tidur siang.
  • Saya suke tgk perempuan cantik(saya bkn les,tp hanya suke.Msti terdetik d hati saya,cantiknye die..tp bkn jeles ok..)
  • Kecik2 dulu penah potong rambut macam lelaki,pastu belagak mcm dak lelaki dan gaduh ngn dak kampuchia(tau x istilah ape ni?) sbb dak kampuchia tu kaco adek saye.Ha..proctective x saye kecik2 dulu?Waktu tu umur saye 7 taun kot....hihi
Itu saje lah kot fakta yg sedia untuk dikonsi bersama.Fakta selainnya,saya masih belum bersedia untuk berkongsi.Sekian...