iklan

Monday, 1 December 2008

Manisnya susah

Saya selalu mengeluh bile ade bnde yg x boleh nk disettlekan.
Saya selalu rse nk cmpak2 je laptop nih bile tbe2 die stuck time saye tgh masyuk wat report.
Wajah saye senang je mencuka bile time baito dapat bnde yg x reti nk buat smpai myebabkan kikai(mesin) tu maniawanai.
Saye cepat kelam kabut bile kne buat sesuatu yg baru yg x penah2 tau pasal bnde tu.

Kesimpulannya,bile adee je bnde susah,msti rse x best,rse nk memberontak,rase nak ganyang2,rase nk cubit2,rase nk penyek2 dan segalanyalah.Tu baru je contoh sikit2.
TAPI !!
sebenarnye xperlu begitu..sbb semua kesusahan tu ade hikmahnye.Sbb dgn kesusahan inilah,kita dapat mngenal erti sebenar hidup.Dapat mematangkn fikiran,memikirkan yg mane baek dan buruk dan juge belajar buat keputusan.Dengan adenye kesusahan ni la,kita dapat kenal yg mane satu lawan,yg mana satu kawan.Tapi,kenapa susah itu manis????Manis ke rase susah tu???

  • bile dalam keadaan terpinga2 xtau amende la sensei ngah cakap time kelas td,pastu kt nota pon ade salah tnda..tbe2 ade nihonjin kacak yg dok sebelah(dan plg pnting nihonjin tu x busuk) tu tegur nota saya.btulkn kt mane silap. *take care gak die ngan saye ye.klu x xkkn die leh tau nota saye silap.hihi..*
  • kalau tgh jalan2 dan sesat,kita bersama-sama dgn org tersayang kita(kawan2,bf,gf,etc..) sama-sama mncari jalan yg betul smpai jmpe.
  • Buat jikken(eksperimen) smpai berjaye.
  • bile lepas shiken(exam) sem yg lepas especially sisko enshu.
  • bile mase kite tgh dalam kesusahan@sesak,ade plak org mnghulurkan bantuan.Plus,si pembantu tersebut merupakan org yg dikatekan org si kerek la,perasan bagus la dan kite pon tmpang pecaye kate2 org tuh.:(
  • bile hana ngn farah dtg sbaura,dan saye terpakse mngankut mereka dgn basikal berulang kali dari eki smpi umah dgn mnggunakan tulang 4 kerat ini.susah tuu...
  • bile kne pujuk org merajuk..ssh tuh.adik saye pon ssh nk pujuk tau.tp last2 makan gak pujukan.kui3..
banyaklah..da lpe plak..xpela.da byk sgt da list nih.hihi..
Bile kite da melepasi garisan susah tu,hati akan rse puass..dapat mncipta kenangan manis,dapat mngeratkan silaturrahim,dapat mngimprovekn skill sndiri(hihi) dan byk lagila.
Kirenye,x perlulah bnci susah.Sbb lepas susah tu msti ade bnde best.InsyaAllah..

"Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan"
Al-Insyirah:6
Tengok..ade bukti sekali.bile ade susah,msti ade senangnye.ade kebahagiaannya.
Jadi,dun woory,b happy....

p/s:Tapi kalau org yg ade ksshn tp xde ape2 usaha,xkkn datang senangnya.tul x?

5 comments:

AjiGiJiss, AiN Kici said...

haa kan betul tu...sebenanye tu sume dtg dr ape yg kite fikirkn..bile kite fikir mende tu susah..maka susah la jadiknye..sbb tu jgn rs sume mende susah tp kite kene yakin kite leh buat..

tun izyan dalila said...

"kamu mungkin bencikan sesuatu, sedangkan Allah menjadikan padanya kebajikan yang banyak." an-nisa:19

(^_^)

aReLaN said...

bkn mudah nk jd senang kan.tp klu hdp ni sme senang tak dilambung gelora,mne nk rse manisnya kehidupan.mst bosan je hdp.hoho

Asmiza said...

Ajis,izayan,matle:anda semua btul!!!best gak susah ni sebenanye.hik3

hApiZ roSLi @ apRoS said...

ganbatte!!!!
teruskan perjuangan..hahaha..