iklan

Thursday, 18 March 2010

Anda rasa berjaya bila...

Ade satu cerita.Begini ceritanya.

Ali seorang ahli perniagaan.Ada syarikat besaaarrrrr...Pekerja bawahan pun ramaiiiii..Syarikat tu diwarisi dari turun temurun lagi.Syarikat dia mmg gah.Sebut je nama Syarikat XX,semua org tahu.Ali selalu bizi.dgn temujanji itulah,inilah.untuk perniagaannya juga.
Berbeza dengan Abu.Buka gerai kecil-kecilan saja.Gerai buah-buahan la katekan.Jual pon kt simpang empat kampung limau nun.Dari benih ke hasil tanaman,semuanya Abu yang usahakan.Jadi,untung rugi semuanya Abu uruskan.Walaupun begitu,walupun gerainye hanya kecil sekangkang kera(bidalan saja ye),tapi berkat usahanya,die berjaya menjadi pembekal utama di kawasannya.

Pada pendapatan anda,sapekah yg berjaya antara Ali dan Abu.?

Pada hemat saya,due-due sebenarnye berjaya dalam bidang yg mereka ceburi.
Tak kiralah syarikat besar ke kecil ke sbb dua2 bidangnye berlainan.
Jadi x bolehla nk ukur mana satu hebat kalu lihat dari satu segi je.

MELAINKAN...

Kalau Ali dan Abu tu keluarkan satu produk yg sama dan bandingkan kualiti produk diorg.
Kalu hasilkan robot,Ali dan Abu bertandingla robot sape plg hebat.Kalau hasilkan makanan,makanan sape plg sedap.Itu baru layak kita nak judge "hah,die mmg hebat".
Sbb bertandng secara ADIL,SAMA DAN SAKSAMA.

Jadi samalah mcm hidup kita ini.Kita tak bolehlah nak pandang rendah org lain.Mgkin bg org itu,itu merupakan satu pencapaian yg terbaik die capai.Lgpun kita tak layak sbb kita bkn melalui fasa yg sama pon.Kalau waktu sekolah dulu,msti ada gab antara SBP dan sekolah biasa.Sungguh tidak adil bile ade budak2 SBP/MRSM pandang rendah kt budak2 biasa.Bknnye dorg teruk sgt.Ade je yg dapat UPSr 5A,PMR 8A,cuma xde rezeki je.Sebab itulah wujudnye SPM,sebagai satu ukuran untuk semua budak2 yg belajar kt Malaysia ni.Ujian yg ADIL,SAMA DAN SAKSAMA.Maka kalu die dapat 20A,mmg hebatlah die,sbb semua org amik ujian yg sama tp die sorg je dapat 20 A.

Macam tu jugak bile zaman universiti.Budak overseas x bolehla pndang rendah student U kat Malaysia.Ntah,org yg kita pandang rendah tu lah pncapaian die lagi tggi dr kita.Setakat nk bangga dgn ranking?Lupekan sajalah...sbb ada org yg lebih berjaya,lebih berusaha yg hanya duduk diam2 saja tak mahu bising2 pasal kejayaan mereka.

Dan saya?
Saya masuk Shibaura,Faculty of System Engineering.
Selama 2 tahun,saya dapat ini.
Saya dah grad..hihi

dan..

Research saya dah publish di IEICE!!!!(The Institute of Electronics,Information and Communication Engineers)

Semuanya pengalaman berharga untuk saya.My experience,my motivation.

Sekian.

5 comments:

aReLaN said...

yup.xksh la uni mne pn,berjaya dalam bidang masing2 tetap kire berjaya.sotsugyou omedetou org kmpg

Anonymous said...

thumbs up sister.
Sure ko mmg power.

kyo_9 said...

卒業,おめでとうございます!
これからも、お互いがんばりましょう!
人生のために、そして家族のために、最後にイスラムのため~

Miza Azmi said...

matle:tq,tq..

hehe.x power pon.btw,ni sis yg mane nih?hihi

saido:gambarimashou!!

oyenks said...

dah lama tak jenguk sini
congrats miza!
kalau buat kenduri kesyukuran jgn lupa jemput ye :)