iklan

Sunday, 10 July 2011

Penjual yang membuatku rase tertipu!

Aku ingat lg..time aku kecik2 dulu.

Ade satu musim tu kan,selalu ade orang datang rumah konon2 syarikat dorang ade buat promotion n cabutan bertuah mcm main gores dan menang lah, pilih2 kad lah.banyak kali la menang,ade skali dapat kete,ade sekali tu dapat duet...

la ni aku pon terkene.hari tu jalan kt mall.kene tarik konon2 die bg paper bag free.aku rembat jela amek.maklumlah,sabtu kt plastic-free-day.tp rupenye dalam aku dok nak rembat tu die tarik tgn aku.kate nak buat survey.aku pon layan jela...sian lak kt dak tu pon..

tp aku pelik.sbb die tak bg aku isi sekali borg survey tu.die nak tulis kan.lepas tu banyak la die tanye.dalam mase die smbang2 tu die selit2 la promote barang die.aku time die promote tu mcm masuk telinge kanan kuar telinge kiri.lepa tu jeng jeng jenggg...

inilah mase dinantikan.
selepas 20 tahun berlalu,peristiwe tersebut berulang lg.sekrang turn aku pulak kene pilih kad,n tgk apekah hadiah yang bakal aku dapat.kali ni die bagi kad baucer.dulu aku tgk mak aku je cabut kad kt amoi yang dtg umah,sekarang turn aku.hehe..

aku pon pilih aaaa..gaye malas2..aku cakap malas la nak bukak.ko bukak la,kate aku pade budak yang dok pulun promote tu.

die bukak,sambil mate terjegil,dan paggil rakan2 die.semuanya macam meraikan kejayaan aku.serius.aku nampak mereka sgt berlakon.aku dapat 2 hadiah percuma barangan eletrik dorang harge 6k.Budak tu ade da siap keluarkan kotak,soh aku angkut.Tapi aku tak teruje.Sebab obvious sgt lakonan dorang.Aku rase,aik,aku yang menang,apsal korang yang beriye.?

Penipuan terbongkar.

hadiah boleh di redeem kalau aku gune baucer dorang n beli ape2 peralatan letrik dorang.aku tgk harge barang dorang kt katalog.paling murah adelah 5k...baucer yang aku dapat???50 hengget aje.No way.5k tu aku leh buat macam2 lg.jd aku dgn segala hormatnye menolak mentah2 hadiah tu..bluekk.

kawan-kawan,

ni aku nak bg tips sikit lah kalau nak elakkan atau nak lari dr penjual mcm ni..

1) Kalo ko keje engineer,jgn mengaku
kalo ko keje dokter,jgn ngaku
kalo ko keje cikgu,pooonnnnn jgn ngaku.kalau boleh ko ckp aaaa keje yang bg korang rse komann sekali.sbb dorang akan point pade customer yang ofkos berduet.

2)Jgn reveal details korang pade dorang sewenang-wenangnye.survey tu nnt biasela akan tanye income,akan tanye perbelanjaan korang time shopping,.jgn reveal yang sebanr.bg plg rendah.lepas tu msti dorang tak pulun nak promote kt korang.al maklumlah...tak mampu...hukhukhuk

3)Jgn buat muke teruje.buat muke rilekkksss...ataupun buat muke tak heran..buat muke-hek elehhh..ni je ke bnde nye????

4) general knowledge amat penting.ambik tau gak pasal MLM ke ape ke...macam satu hari tu aku kene tarik untuk promote penapis air amende ntah.aku malas nak layan,aku cakap skrg tgh gune brand lain.kebetulan aku igt iklan sheila majid tu,aku terus cakap Diamond Energy Water!
tp org begini takkan mudah putus asa.die akan provoke dgn,
berape u bayar bulan-bulan?
guarantee die bape lame?

kalau korang blur nak jawab,tak tau nak jawab.terus terang ckp tak tau.cakap orang lain yang bayarkan,saye gune aje.hahahahaha

-----------------------------------------------------------------------------------------------

OK,korang ade tak pengalaman kene tarik dgn penjual niii???how u handle meh??Tell me,tell me.

5 comments:

Has said...

kita ni ada pelajaran jadi kita dapat handan yang mana betul yang mana tipu..lagipun dalam dunia ni mana ada benda tiba-tiba orang nak nagi free macam tu kan..よすぎる話は存在しない。tapi saya selalu risau kalau mak kat kampung terkena benda2 macam ni..orang2 tua mana fikir sangat orang nak tipu2 ni..kalau orang datang buat muka kesian, mereka pun akan kesian..pakcik saya kat kampung pernah tertipu, orang datang jual teh jepun yang kononnya boleh ubat sakit lututnya.. sebungkus RM50..dia pun beli 2 bungkus! sebab mmg sedang berikhtiar sembuhkan sakit lutut..bila teh tu dah nak habis, pakcik tanya mak saya kalau saya boleh carikan teh tu sebab saya tahu pasal jepun2 ni kan..so bila mak tunjukkan sampul teh tu, saya rasa sangat sedih..teh tu 玄米茶 yang boleh dibeli di JUSCO dengan harga kurang RM5 pun sebungkus! saya beli 10 bungkus untuk pakcik dan pesan pada dia hati2 lain kali...saya sedih fikirkan orang menipu orang kampung senang2 macam tu..orang kampung bukan orang senang..bayangkan orang tu satu hari tu agaknya berapa dia dapat untung?..sangat sedih..

kyo_9 said...

huhu.. sedih plak baca cerita sensei.. pasal citer asmiza plak, segan plak nk mengaku pernah kene tipu bulat2 kes yang sama pada tahun lepas.. mak kene cabutan bertuah dapat free Induction Heater (IH) jenama Itali yg konon nye branded harga RM3k.. cabutan bertuah tu di jalankan di Giant Besar belakang stadium tuh..

Tapi ntk dapat benda tu kene beli water filter harga dekat RM1k lebih gak la.. oleh sebab memang plan nk angkat IH, kitorang pon sanggup bayar RM1k lebih sedangkan dah ada pon water filter kt umah.. ingatkan bagus benau la IH tu.. skali sampah!

yg lagi bikin panas ialah orang yg conduct cabutan bertuah tu siap tunjuk IC lagi ada nama "Syed" kt depan.. siap cerita keluarga dia belah mana ape sumer.. janji tak tipu pelanggan dsb.. Dah la ak pon ada sumbang duit sket sampai guna kad kredit sendiri untuk beli water filter tuh.. gebang habis blaja kt Jpon ape sumer, mesti lepas tu kene kutuk kaw2 ngan diorang -_-"

banyak btol cara mereka nk berdalih.. lepas nih memang kene berhati2 la.. thanks for the tips.. kalo nk beli apa2, better beli kt market jer la.. biar mahal janji berkualiti ;)

aReLaN said...

ak sng je .tiap kli ade org nak promote ak trus tolak awal2 lgi.mls nk dgr org bercerita pnjg lebar pe sme.skali tu siap dia pakaikan krim kat muka aku.ak ckp xde duit.dia sruh ak g atm,siap nk follow lg.ak kte xyah.pstu mmg tak bli la.geli gler disapu krim oleh org len dpn org rmi.hahaha

shineeshimizu said...

best nie.....ak penah kena yg MLM tu..ad makcik tu smngat gila duk promote kat ak..mmng penuh bersmngat..cam pemidato negara pun ada...
Tgh dia syok2 duk promote kelebihan brng dia sbb mula2 skali dia akn kuarkan bukti2 dlu cam dlm paper smua..
Ak trus ckp direct ja...'Leh skip bhgian akhir trus x??'..hahaa
Bengang gila muka dia..lpas tu bermula la sesi debat ak ngan dia...last2 dia pun malas..ak pun blah...
Kaw2 ak attack dia...hahaha

AsMiza said...

has sensei : kesian dorang..tula.org meniage nak amek kesempatan pulak.tak sedar ke halal haram untung duet yang dorang dapat...

saido : betul tu..baek beli kt mrket,bia mahal jnji selamat.jgn terus beli.kalau nak beli jugak buat reserch sikit pasal produk tu..

matle :ko jd model depan org rmai la ni.hahahaha

zahir :MLM??aku tak suke org yang buat MLM.especially yang tangkap gmba duet banyk2 pastu tag kt fb.hhuuhuuuokla zahirr..ko pandai debate,attck la kaw2..hehehe