iklan

Friday, 23 January 2015

Birth Story : Gentle Birth ke Natural Birth?(2)

..............

Bile da pecah ketuban tu, makin sakit contraction tu dtg. Adik aku tirah duduk kt belakang,cuba urut2 bahu aku nk tolong ilangkan sakit kot..suami aku pecut kete macam ape..nasib baik hospital dekat je.

Sampai hospital aku dgn tahan sakit bejalan masuk dewan bersalin.Aku dah tak hirau dah pun suami aku ngn tirah kat mane.Yang aku rase mcm nk beranak sgt2 dah. Nurse kelam kabut laa sbb aku kate nk teran sgt2 da.

Baring cek2 yang aku dgr nurse ckp kt kwn2 die "Fully Dilated" . Aku kan taku VE ni kan..aku tanye nurse tu, da barapa cm dah? - (cm jawab die. Dalam hati aku syukur yang amat, maknenye aku takyah le kene tggu utk bia diri kene VE banyak2 kali.
(Ilmu tambahan : Orang kate nk tau berape bukaan dah time nk bersalin nnt, boleh cek kt bontot..akan ade garisan hitam..kalau garisan hitam tu 9 cm, maknenye 9cm lah bukaan..tak pernah test lg,sharing knowledge form the fb group kalu x silap aku. korg try la).

Yang bestnye, nurse bg doa mudahkan bersalin, and ckp kalau nk teran, teran je...(konsep yg aku paham gentle birthing ni, follow your body instinct, bebas.nk cangkung ke, meniarap ke..yg penting selesa untuk melahirkan ).. so aku follow je laa..layan je sakit...rase nk teran aku teran jee..xde nk simpan2..lagipun bile mase aku teran tu, die rase mcm lega sikit sakit.hahaha..

Yang best no. 2, aku request suami ade bersama. Yelah, hospital kerajaan kan.aku rase harapan nipis nk request lebih2 ni.Tapi alhamdulillah hajat dipenuhi.Aku dibawa masuk bilik lain yang boleh ade aku n suami.

Soo..pendekkan cerita, aku bersalinkan Aisyah pukul 930 ditemani suami aku, natural , tanpa sedatif, pain killer ke ape.Alhamdulillah..Elok je aku selesai,ade 2 org mak plak masuk nk bersalin...aku dah settle.Masih syukur,terkejut dan terharu dan macam2 rasa lagi.So malam tu aku tak tido.Sbb nervous sgt jd mak dah.kejap2 tgk baby. Selamat dtg sayangku Nur Aisyah Irdina...

2 comments:

kyo_9 said...

Congrats
Dah boleh sambut Happy Mothers Day nanti.. hehe

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)