iklan

Thursday, 5 February 2009

Ada apa dgn Shibaura??

Pernah dgr x Shibaura Institute of Technology@cbora??Jika anda seorang student JAD,anda mmg PENIPU BESAR kalau kate anda x pernah dgr name cbora ni kecuali jika anda mmg seorang katak yg d bawah tempurung tu.Baiklah,di sini saye dgn rajinnye mmbuat research sndiri ttg ape yg ade di daigaku ku yg terchenta ini.Masuk2 je dai..kt tempat letak beskal saye da snap gmba ini.Saya suke pokok tak berdaun ni.artistik.walaupun saye tidakla bgitu pro dalam mngambil2 gmba ini,tp terimalah gmba ini...


Baiklah,seterusnya,ini 学生証カード( kad pngenalan pelajar??)yang sememangnya mnjadi kewajipan utk kita bawak semase mnduduki peperiksaan.Siap ade chip tuuu......


Kalau kat JAD taupun mane2 大学 kt Japan ni,setakat yang saya jumpela,nk amik kedatangan stil kne sign sndiri.Jadi,student leh la tipu kedtagn masing2 dgn mnyuruh2 rakan2 yang baek hati tandatangankan.TAPI,jika anda masuk aje Shibaura..anda takkan jumpe da kawan2 yang baek hati anda tu.Jika anda juge berniat nk jadi org yang baek hati tu,lupekan saje niat anda.出席kt sini x maen da sign2 kt kertas.Just punch je 学生証 tu kt tmpat yg sebelah tepon tu...

Selain itu,kalau nk print or copy(fotostat) pun senang.X payah beratur2.Log in ur id number kt computer,then bile punch student card kt tmpat warna kuning kt gamba bawah ni,terus die leh detect ape yg kite nk print.

mesin fotostat

Yang ni pulak,mesin serbaguna. Antara kegunaan mesin ini ialah:
  • 学割(cth:nak naik shinkansen)
  • 在学証明書
  • 成績証明書
  • 卒業見込証明書
  • 卒業見込・成績証明書
  • 修了見込証明書

Next,library kitorg lak bkn calang2 org leh masuk tau.Org yang ade 学生証 je leh lepas.Mcam kt eki lak rasenye.



Satu lagi yang best pasal Cbora..die sediakan bas utk students ulang alik dr eki(higashi oomiya) sampai ke dai.And mase bas tu mmg mngikut masa 電車.Sangat 便利.Paling penting,ianya 無料(free of charge) dan sape2 pun boleh naik.Tapi die xdela macam bas mini ek,nk soh driver bas tu berenti2 plak.
Kesimpulannye,Shibaura best!!

10 comments:

kyo_9 said...

mantap giler mesin serba guna tuh.. nape la kat rits xde ek, maybe ade kot tapi ak x pernah gune.. rits ni dahlah shuttle bus pon x sediakan.. yang kedatangan pon mantap giler.. dai ak masih kuno lagi pakai kertas.. dalam kelas sensei dok terhegeh2 mintak kat budak jangan menipu "数えますから、お化けがあったら、すぐにわかりますよ~" ayat paling x boleh bla.. tp ape2 pon ak x nyesal pilih RITS!! RITS 最高~

AjiGiJiss, AiN Kici said...

mkcikk..ni da abis x de keje ke ..hahaha..hima sou..

eh just br terperasan daigaku di nihon x de lagu la cm unisel ..haha

btw...nice background~~(mantap gile aku speaking)

aReLaN said...

hahaha..leh lak cter psl cbora. sme lebih kurang je ngan tokai kecuali bas n kedatangan kelas. tp tokai ade gym n pool. leh masuk hari2.besar lak dai.huhu

Anonymous said...

ape kate bagi je gakusei syo tu kat mmber suh punchkan?xyah susah2 datang kelas kihkih

Hana said...

satu idea yg bagus bg je gakusei syo tu kan.. haha
saye suke kindai seperti mana adanya~
(^^)
gaku hi ga mecha mecha takai kedo ne
(^^;) mcm kne carik dai lain jek klu nk smbg master.. (T T)

yana sahri said...

mantap gile cbora!!!
出席 tu yg mathap gilos....hehehe
kalu ilang je 学生証 2 mesti merane kn
muahahaha
sperti hana, daku sayang takudai seadenye (sbb cntik n persekitarn yg sgt3 便利)

Asmiza Azmi said...

**rajin pulak nk g umah membe bg studnt crd suruh tulun punch.pastu esok kne cari mmbe tu mntak blk kad sbb nk punch kelas esok lak.(satu keje lak)waaa..bek g dai punch sendirik.hihi

**ain:mantap2..x sgke aku.hhihi

**kesimpulannye,masing2 sayang dai masing2..

sImbIosIs said...

btul tuh..wlupOn kindai ku..nk print pOn kene bayar..wlupOn kindai ku antara nO 2 dai termahal..(ahakz..mahal nk sambung master nnt..)..tp..iA..klu ade rezki..ku masih tetap di kindai..
(waaa~~~farah berangan..)

eD said...

Kalau member tu satu rumah, satu dai, apa susahnya. Bagi je kad tu suruh dia tolong punch.

Pengenalan baik untuk shibaura. Nanti aku datang gak ke situ.

Asmiza Azmi said...

haha..ade gak org pemalas cmtu ek..
kalau da xnk g dai tu..watla cmne pon,ade je carenye nk escape.
haha