iklan

Friday, 17 April 2009

grad atau sambung belaja??

huuu.....konpiusnyee..
bile saye jejakkan kaki ke bumi jepun ni,saya rse macam x puas je kalau belaja 2 taun je kt sini pastu balik msia dan keje.Jadi,waktu tu saya mngambil keputusan untuk sambung study@master dgn mndapatkan 推薦(suisen=recommendation) dari 大学(universiti). Waktu tu saya mngabil keputusan sebegitu,saya masih 3nensei lg..Dan untuk mendapatkan 推薦 tersebut,setiap pelajar kene memenuhi syarat tersebut
1) LULUS sume subjek hissyu
2)Mendapat tempat separuh ke atas bg setiap gakka(depatment?)
(kirenye jumlah students 3nensei=170,kene dapat tempat 1~75 baru leh dapat)

Mase 1st sem,alhamdulillah..sume subjek lulus.And cek kedudukan pon,ok,.lepas dr half..Jadi semangat nk smbung masih berkobar2..

Tapi 2nd sem,sangkut kt hissyu kamoku.SiskoII tu..subjek killer.uhuuhu...Da nek 4nensei ni kene amek lagi subjek tu.Pendek kate,saya x berpeluang dapatkan 推薦(suisen) lagi dah.:(
Niat saya untuk sambung master terkubur.Tapi xpe..saya xla sedih sgt pon..
Sbb saya fikir,kerja pon orait gak.
Kerja pon boleh belaja gak.Dengan bekerja,boleh ade pngalaman lebih.Bekerja dan belajar ni bknnya same.Bekerja lebih praktikal.Belajar hanya pda teori.Itu saya fikir lah.Dan saya percaya,rezeki tu sudah ditentukan Allah..
X semestinya org yg ade mster itu,skill dan tahap pengetahuannya lebih tinggi dari org yg setakat diploma mauhupun ijazah.Ade je org ade diploma je..tapi mahir dari segala aspek.
Jadi saya decide dan berazam untuk grad dan keje di Malaysia...
Kerje bkan sekadar makan gaji buta.Itu azam saya.

Kenkyu pon pilih tema yg rse2nye boleh buat.卒業できるように研究しましょう!Pasal QoS and QoE.Bermulalah kehidupan sebagai seseorang 4nensei yg plannye nk grad n keje d msia..

Tup tup....

Semalam time kt library,Miyoshi sensei(sensei kenkyu=sensei research) call..Kate saya dapat suisen.Die soh saya fikir betul2..
Berkali2 die kate "考えてください”。Sebab tggal sehari je lagi nk apply suisen tu..
Saya pon pikir2 pnye pikir..soudan(discuss) ngan sensei lagi.Sensei cakap hari jumaat(hari ni) last.Sampai kol 4 ptg.Kalu nak suisen,sile gtau die sebelum kol 4.
N hari ni..sampai kol 4 ptg td,saya x memberi ape2 kate putus.Ain kecik dr hari tu lagi die da amek suisen tu.Tikah,Mariah,Keri lak..hari ni da last2 baru amek suisen.Tu pon da dekat2 kol 4 kate Tikah.Makne kate,tamatlah sudah peluang untuk dapat suisen tu selepas jam 4 tadi.Itu pada fikiran saya.

Tapi fikiran saya salah sama sekali,
Baru sebentar td,kol 7:32 malam,yuko-chan(kenkyu-mate) call pulak..Die tnye pasal suisen tu.Die tnye saye nk ke tak sambung study.Miyoshi sensei soh die call and tnye saye(semangat nye sensei kenkyu ku inih).Dan paling mengejutkannn.yuko kate miyoshi sensei cakap tempoh untuk suisen da extend sampai hari isnin ni.Haa???
And sensei mau soudan lagi hari isnin ni lepas zemi.Adakah daku mau suisen itu ataupon idok.hu??

Dan sekarang...
saya masih mayotteru lagik..master@kerja????

8 comments:

kyo_9 said...

pergh.. sensei ken9 ko memang sayang banget kt ko; dia memang nk muka ko ade ntk tahun dpn dlm bilik ken9 tuh.. ramai sempai x susume kita kerja lepas grad tahun dpn sbb dgn ekonomi yg masih x stabil nih plus pengalaman di jpon yg x seberapa.. kalo dapat suisen ko patut bersyukur.. sbb kalo ditakdirkan ko dapat scholar ntk sambung, sekurang2 nyer ko x yah nk terkial2 nk amik 入試 ke ape.. ak skang ni yg tgh terkial2 nk mintak suisen tau.. huhu~

Asmiza Azmi said...

ak bknnye ape..
ak ni macam x yakin je leh ke x teruskan kalu smbung master.huhu..

alah saido,ko msti dapat nyelah suisen.

kyo_9 said...

hmm, pasal yakin ke x yakin ak x leh nak komen ape.. sbb major ak ngan ko dah berlainan.. hal ni ko kene terus terang ngan sensei ko la.. kalo dia yakin ngan ko, ko kene la yakin pada diri gak.. tapi ak rase sensei ko memang dah yakin giler kot, kalo x mustahil dia sanggup tunda tarikh ntk suisen ko nyer pasal.. jangan hampakan sensei~ huhu..

camne ak nk dapat suisen sbb ak nk sambung master kt dai lain.. kalo nk sambung kt rits lain citer..

hmm, ikut ko la nk wat ape lepas grad nanti.. kalo btol nk kerja, elok ko usha2 career fair bulan dpn.. petronas pon tgh carik orang tuh..

Asmiza Azmi said...

ooo..
tula..kene usha bebetul msaj pnye career fair tu supaya bile aku balik nnt konpem ade keje.hihi..
ak pon bercadang ingin mngadu ngn sensei mngapa ak bgitu mayotteiru tu..
nway,thanks saido!

shineeshimizu said...

smyg istiqarah bebnyak cket...wat plan dulu ..ak pun tgh mayotteru..rase mcm x leh pass jer jyuken...huhuhu

AjiGiJiss, AiN Kici said...

la cian ko x abis lg mayotteru..x pe2 pk leklok..smyg istikarah..kalo sambung belaja pon x rugi ..sbb kite masih muda..n peluang ni bukan senang nk dpt..cm bapak aku ckp kalo kerja tu rezeki di mane2..da ade peluang sambung belaja..molekk la kalo guna kn peluang ni sepenuhnya..gambare!

sImbIosIs said...

k.As bestnye..with everyOne suppOrt..saigOu made..ganbatte ne..urayamashii naa!!

Asmiza Azmi said...

time kasih kawan2...