iklan

Monday, 5 April 2010

New Life

Rase-rasenye rakan2 JAD yg dijadualkan bernikah semuaanya telah selamat disatukan.1st Musab.Lepas tu **Aliah ngn Fareez.**Sheera n Becko**Farah n Shahrin**.Congratz kenkawanku..Selamat menempuhi alam baru saya ucapkan..hihi..

Saya pula??sangat bizi dgn persediaan menempuhi alam baru saya.Tadi dapat emel dari kaisya(company) ckp pasal our 1st meeting.20hb ni ade meeting da.ececeeceee..terasa sangat dewasa bile bercakap perihal meeting ni.berkerjaya sungguh daku.ahahaa..Berdebar-debar juga rasenye.Macam manalah kehidupan saya nnt ye bile start keje.Saya x pernah ade pengalaman keje.Lepas SPM pon x penah keje.Datang Jepun plak,kerja sebulan 4hari je dtg.lepas tu berenti.Tu part time je tu.Ni,engineer,x dapat nk bygkan cmnela bntuk keje yg dapat.Tapi,akan berusaha juge!yosh!!
Pada kawan-kawan yg tgh cari kerje lagi,especially pada cik tikah n cik ajigiji@ain,gudluck korang!!!interbiew pon gudluck okee!!!!

Saya sekarang tgh berusaha nk amek driving license.ye,sebelum ni start engine kete pon tak pernah tau.Saya rasa kereta adalah satu kenderaan yg amat besa medan penglihatannya yg susah untuk saya handle ketika saya berada di tempat pemanduan(tempat pemanduan?kih3).Sgt nervous.

Ok,Tutup cerita tu,Cerita lain plak.Hari ni,da dekat 2 minggu lebih da balik Malaysia.Dulu2,before fly,ade sorg senpai(senior)pernah cakap bile ade sorg kohai(junior)tanye pasal culture shock nih.Senpai ni balas=>dah balik malaysia nnt lg culture shock.
Pendapat saya?
Sangat setuju!!

1) Di kaunter pertanyaan (contoh)
Dengan wajah yg masam melayan pelanggan.Penerangan pasal servis etc macam melepaskan batuk di tangga.Sempat pula bergurau senda dgn staf2 lain di saat2 pelangan tgh ramai.Sungguh.Menjengkelkan.

2)Di jalan raya
Sume nak tunjuk samseng.Tak reti bersaba ke wei??

3)Di kedai-kedai.
Customer pulak kene terhegeh2 dekat tuan punye kedai kan?Sambut customer dgn muka masam.Bile tnya baik2,balas kasar2.main kasar eh?

4)Pakaian
Ya Allah,rsenye pakaian budak2 sekarang kat Malaysia ni kalah pemandangn kt nihon time natsu(summer).Tapi serius,saya tgk org M'sia ni nk seksi2,tp x stylo lansung!Xtaula ape nak jadi.skirt pendek,tube sume tu da jd trend eh.Yang bertudung pulak,ade fesyen pakai legging.Sudah2la ..x sesuai...Kalu nk seksi kulit berkerak,hentikan saja.lagipun,banyak lg baju yg cukup kain...

Sebenarnye banyak lagi..Tapi,nk tegaskan kt sini,saya paling x suke dgn servis2 kt sini.Agaknya dah biasa kt sana dapat layanan baik.Kalau masuk kedai mahal2 pon,walupon pakaian kite biase2 je,dorg ttp murah dgn senyuman.Tapi kat Malaysia ni,sumenye mementingkan luaran aje.Kalau kite dtg dgn baju nampak cantik dgn handbag berjenama,baruula terhegeh2.
Barulah layan baik2.Kalau tak,jgn haraplah agaknye ye.Pertanyaan kite pon dijawab marah2.(pengalaman).

Ok.Sampai sini saja..
Kawan2..gudluck dgn kehidupan baru masing-masing...

7 comments:

aReLaN said...

hahaha....nme pn malaysia.tp memang bab dressing truk la.nak kata seksi pn tak.memang buruk sgt pakai.yg service tu mmg la tkleh tahan.nak je aku htr sme g jpon rse sndri.

AjiGiJiss, AiN Kici said...

hihihi..pah tp kt msia skang da byk baju cecantik..blaus cecantik..aku skerr..tp kompom r harge atas 50 inggt..
pah syoknye da stat kjee..huhuhu

yana sahri said...

aku setuju! Aku bersenyuman manis bertanye penuh sopan, die masam2, marah2! Aku senyum balik....
geram nak kate kat akak tu, "Kalau semua pelanggan jumpe akak, sure kosong times square nih! Harimau tengah marah lagi cute dr akak yang mekap tebal 8 inci ni tau! CHAIT!"

Miza Azmi said...

ain,kannn!!!tula.rambang mate jadinye.sabo ain,ko pong x lame lagi jdi wanita bekerjaya.kih3..

comot:tula kann..kemana perginye slogan budi bahasa budaya kita yg dilaung-laungkan itu???hohooo..

kyo_9 said...

kah3.. cultural shock kat Malaysia~ berzaman ke x balik sampai dah lupe 'ragam' orang Malaysia camne..

gud luck jadi 社会人 yerk~ part time ngan full time memang berbeza.. mane tau dah nikah sok ko dok umah jer nanti~ hahaha.. argh, sebut pasal nikah.. semua wedding dak JAD setakat nih ak x dpt g.. harap korang leh set tarikh best sket supaya semua yg kt Jpon nih pon leh gi yerk~ ;)

mr D said...

1. setau aku,,,hanye Jepun je yg kasik servis tip top kat customer...
2. setau aku,,,Jepun mengguna pakai pepatah "okyakusama wa okamisama.."
3. oleh itu,,,selain Jepun,,,mana2 tempat ko pergi pun,servis yg diberikan terhadap customer adlh acuh tak acuh je..
4. korea nyer service pun tak leh lawan service yg diberikan oleh org2 Jepun...
5. sekian...salah silap harap maaf..MAJULAH JEPUN TERUS MAJU !!!

Miza Azmi said...

matle:ak setujuu!!

saido:bukan masalah berzaman.tp bile kt tmpt aku kt teluk intan ni pon ak da mule nmpak org dressing cmtu,aku rse fesyen ntah ape2 tu da menular la...
hah.kawan2 sume.igt pesanan saido.pilih tarikh best spya sume leh g.hihi

mr d:seb bek aku pilih g jepon.at least penah merase servis tiptop sebegitu rupe..:)