iklan

Saturday, 22 May 2010

Pilihan

Hidup ni sentiasa memerlukan kita mmbuat pilihan.Nak beli baju kene pilih,nak order makan kene pilih,nak cari teman hidup pun kene pilih.
Lepas grad,saya da pilih untuk keje dekat toshiba ni.Kimeta.Dapat je tawaran ke toshiba,terus tak carik lain.hihi..
Selama dekat sebulan dekat toshiba ni,rse seronok sgt.Enviromnt kerje,1st class.Jadi,fikir kalau tensi2 pon,org sekeliling best2 xde masalah kot..jadi bersemngat lah nak keje kt sini.bajet2,kalau nakkk sgt pon xmau dicop minah kilang,at least mau stay kt toshiba dalam 2 tahun.lepas tu baru la hegeh nak tuka jd cikgu ke..tutor ke..
AT LEAST ye.
Tapi,dugaan dtg melanda bila tiba2 dapat surat tawaran SPA.
X baca lg surat tu.Tp mak da bacekanla isi kandungan surat tu.
Sekarang,sgt konpius..
huhu..
family kompemlaa suruh amek je SPA.Org kt toshiba,yg terlibat dgn training saya ni pon,80% ckp kalau die,die akan amek SPA tu.

huuu...konfius2...
Kalau tolak tawaran,3 tahun saya takkan ditawarkan untuk jawatan tu,dan setahun saya kene banned untuk ape2 jawatan dalam kerajaan.
saya nak merasa jadi engineer jugak,tp dalam masa yg sama xnk melepaskan peluang ni,...

Ya Allah,bantulah hambaMu ini.Kene buat istikharah ni.Kawan2 yg tau ape2 info pasal pro kontra ni,nak konsi,tulunla inform saya ye..

Sekian.

10 comments:

kyo_9 said...

SPA? ko diberi tugas ape?
pergh.. makin "hot" skang, murah btol rezeki~ o_0

Hana said...

jawatan ape kak as?

Miza Azmi said...

saido:alhamdulillah syukur...:)

hana busuk:bukan engineer.pegawai vokasional.cbe ko tgk kt SPA jawatan tu.uhuk3..dan beri pendapat anda.

farah said...

deshou..pening kan bile berdepan dgn choices..dan decision yg ko kene buat berkaitan ng masa depan..
aku rs better ko terima tawaran spa tu..sbb aku rs bgs dan terjamin.
buat la solat istikarah =) Semoga dpt decide ng btul

AjiGiJiss, AiN Kici said...

oppsss yg atas ni adalah aku..Ajigiji

Hana said...

oo.. ape keja pegawai vokasional tu?

Miza Azmi said...

hana..ko bace kt web SPA tu ape

http://www.spa.gov.my/portal/page?_pageid=93,82105&_dad=portal&_schema=PORTAL

tugas2 die sbb ak pon xleh explain.nak kate mngaja,x state pon mcm tu.tp bile tnye2 org,kate die mcm mngaja dak kolej.
siyes xleh bayangla keje ni...

ain,betoi tu.aku dalam dilema.

aReLaN said...

hmmm...klu nk keje yg terjamin esp bg pmpuan yg bakal cti byk sbb pregnant dan sebagainya,spa mmg a better choice compare to engineer.
tp klu ko nk keje yg mencabar n kompetitif, maka engineer la yg lebih baek.cme letih n tensen la kn.pape pn, wat solat istikhoroh dlu.gudlark naa

ganja gun said...

ala...ini macam jd penolong ceo...mcm manager gak..lebih kepada management ...besar gak tangungjawab nie...jadi orang besar...

Miza Azmi said...

thanks matle..mnggu ni k tgk surat dulu.mak aku kate ade byk dokumen.

ganjagun;oo..mcm tu ke keje die..sbb konpius.die mngaja ke nnt.ok2..thanks.