iklan

Thursday, 28 June 2012

Bekerja vs surirumah

Entah kenapa,ramai betul yg menentang bile aku bercakap nnt nk jd surirumah jelaaaa walaupun dalam nada bergurau..
Ape hina sgt ke jd surirumah ni???Mak aku pon fulltime surirumah tauuuuu.Dak sekolah aku dulu yang maintain No 1 dari form 1 sampai form 5 pun mak die surirumah yg ade degree.
Aku faham,dorg cakap macam tu sebab rugi sbb belajar jauh2 sampai ke Jepun, dapat kerje yang stabil,last2 duduk di ceruk dapur.
Tapi kalau tengok pada perempuan yang bekerje ni,especially aku refer pada org sekeliling lah,berbaloi ke kerje tp anak sendiri dibiarkan orang lain yang jaga ? Berbaloi ke bekerja tapi makan malam bagi suami n anak-anak adalah makanan bungkus dari kedai ?  Mungkin berbaloi lah kan..dapat duit gaji boleh spend dengan family pegi shopping ke,holiday ke..kan?
Ape je family kite nak,kite leh tunaikan.Apatah lg leh shopping untuk diri sendiri. oooohh seronot,seronot.

Tapi,from the other side..kite missed banyak perkara.Okeylah,walaupun aku bukannya jd ibu lg kan,tp aku rase ibu bekerja ni akan terlepas banyak moment dengan anak yg sedang membesar. Bayangkan masa untuk anak ada pada waktu malam n cuti je. Tak cukup rasenye..Nak uruskan rumah lg kan.Tambah2 lg yg tengah sekolah.Kalau kite g keje,sape lg nk kawal dorg kan.Sebab tu banyak betul kes budak sekolah sekarang yang rogol lah,curi lah,macam2 lagi la...

Kite sebenarnya tak boleh mempertikaikan keputusan sape2..Semua org dah besar,dah boleh fikir baik dan buruk.Ape2 pun,kite kene bagi sokongan.Kalau ade org nk cakap nk jd surirumah,kite suggestlah suruh die buat bisnes.Boleh bekerje dari rumah.Sekarang kan ramai org buat bisnes onlinee..hihi..Bekerje dan jd surirumah,due-due jadi pro n kontra  masing2..
Kalau aku,aku lebih kepada org yg jadi surirumah,tapi bijak cari income..Pening aku tgk org yg keje ofis ni yang terkejar sane sini nk amik report anak lah,nk g klinik lah antar anak sakit,Kesian pon ade sbb banyak sngat kene urus.
Yang penting,buatlah keputusan yang terbaik untuk diri sendiri...


4 comments:

kyo_9 said...

hari tu kt paper tunjuk seorang pompuan buat bisnes karipap guna Facebook je leh untung beribu2 RM.. rezeki ada di mana2..

zaman skang orang ada PhD pun bukak restoran.. surirumah tu kan pekerjaan gak.. bukannye goyang kaki kt umah tu~

aReLaN said...

aku pon tak kisah kalau si isteri nak jadi suri rumah.jika itu yang dia nak, jangan dihalang la kan.tapi kena tolak ansur la.bila dah sorang je cari pendapatan utama, pe salahnya dok rumah, cari pendapatan sampingan kan.leh gak sapot family sket2.sme benda makin mahal skang ni.hmmm

AsMiza said...

saido: betul..bisnes ni kalau rajin banyak untung.dan lg satu ade kepuasan utk diri sndiri.

matle:absolutely right.keje rumah pon kene bahagi2 la kan?hehe

Islah nafsah..Ud'u ghairak said...

jom k.as..buat bisnes sesame..meh ler pas kawen dok melaka..hihi..ble tarikh nye nih????wuhuuu~