iklan

Friday, 7 August 2009

duludulu punya celita.

Tibe2 teringat zaman sekolah rendah dulu.Waktu kite mule belajar mengira hasil darab dan bahagi.Darjah bape ek?darjah 2?darjah 3?ape2 jela..
Saya sungguh x reti betul bahagi2 ni.Kalau darab tu..ujung jari jela.sbb da hafal siap-siap sifir 1 sampai 12 tu..soalan bahagi,mntak ayah ajarkan...
Waktu tu ayah tgh buat keje.Keje ape xtaulah.Tapi tgh taip2.
Tak taula apasallla saya sungguh bengong dulu2.Susah gile nk masuk dalam kepala bahagi2 ni.Sampi ayah terpakse buat demonstrasi.Ayah bawak g dapur,tnjuk sayur kubis.adelah bape biji ntah.x igt.Ayah pon mulela citer2 panjang dan soalan last sekali ayah tnye,

Ayah:kalu kobis-kobis ni nk bahagi kepada 2,sorang dapat bape?

saya dengan bangganya mnjawab.

Saya:Belah due dulu,pastu bahagi sorg2 yg da belah tu.

ngokngek kan?

ayah x jemu.Mule explain balik.Saya x paham la nape time tu saya leh x terkeluar idea bahagi je terus.Tak payah belah2 dulu kobis tu.Agaknye kalu soalan ayah saya time tu nk bahagi kepada 5,mesti saya jawab belah kobis kepada 5 dulu.hahaha

Takpe ayah,berkat ajaran ayah tu,kakyong lepas exam smpi ke sini da..hihi..

p/s:omsick lagi ni..malam nnt call umah lah~~

5 comments:

Anonymous said...

kakyong? ko ni citer pasal family kakyong ke kisah sendiri??

aReLaN said...

hahaha....ak time nk msuk drjh 6 bru reti bahagi.sblom tu tak prnh dpt A math.cam ngok je.

Anonymous said...

hahaha..kisah awk ni same mcm kisah adk saya.bila ayh saya ty kalu bahagi dua benda ni dpt bape.dia jwb dpt sebelah sorg.haha..

anyway,jdknnya kenangan terindah.

Asmiza Azmi said...

anonymous:family sayela..saye anak sulung.dalam family pggl kakyong.bkn kakyong jad tuh~~

matle:kannn??mcm ngok je dulu.tp takpe.sekrg da terer.haha

anonymous:ntah2 msti ramai lg yg ade kefahaman yg same mcm tu.kne belah2 2 dulu b4 bahagi.

ye..kngn sgt indah~~

oyenks said...

bgs ayah ko miza..
esok boleh ajar cucu die pulak :P
berkat ilmu kobis miza ke jepUn :)