iklan

Thursday, 11 March 2010

Kebaikan yg tidak terduga

Hai..
Hari ini keluar konon-kononnye nk beli omiyage unutk balik msia,tp barang untuk diri sendirik pon TERbeli juge.Hari ni rse touched sgt2.Sbb ade org temankan dgn saya yg banyk songeh pening tibe2 sbb kuar umah perut kosong.Dan dihadiahkan sesuatu yg sama seperti mula-mulaaa keluar dulu..huhu..rasa makin berat nk tinggalkn nihon dn berjauhan dgn si dia.

Ok.Nak cerita due insiden yg saya teringt dan rse kenapala saya rasa org2 jepon sgt baek dan saya amat mendambakan masyarakat kite pon bgitu juge bile saya balik msia nnt.

1) ####Scene 1#####
Hari tu pegi Japan Meat(sejenis pasar).Nak buat kueh donut jd nk beli ubi kentang.Tapi kt situ ade 2 jenis rupe ubi kentang.Satu die ade tulis じゃがいも(potato) dan satu lg tulis メークイン.Due-due ade rupe kentang tp yg メークインtu tak tau la plak tu adalah kentang sbb besenye kalu beli kentang beli yg じゃがいも tu.

Jadi nak make sure,tnyela org kedai tu.
-due-due ni potato ke.
Tapi satu soalan yg saya tanye byk plak celoteh yg keluar.Tapi yg saya igt,last sekali die tnye saya nk masak ape.Alamak,donat termasuk dalam kategori ape ek?saya pon bantai je la jawab.
-nak buat okashi(kuih)
-okashi(kuih????)okashinaaa..(peliknyee...*sambil sengih2).Biasanya org buat okashi gune ini (sambil tunjuk kat ubi keledek tu)

Ish xleh jadi,saya kene betulkan jugak.jadi saya dgn pridenye menjawab
-ohh..ini kueh tradisional malaysia.zettaini(mmg) kene gune potato. *tipu sikit *hahahaha*
-ooooooo...wah..kagum dgn kueh negara awak ye.

###Scene 2###
Di tempat sama hari yg lain.Baru lepas beli jus oren sedap.Tibe terserempak pakcik hari tu.Die sengih,saya sengih lagi.Lepas tu dei tgk saya angkat barang,smbil pegang raga.Die dtg amek raga,cakap terima kasih.Sambil berbasa-basi ckp
-Selalu ye awak dtg kesini mmbeli barangan harian,terima kasih ye..Datangla sini selalu..

See???Seee?????Betapa mnghargai pelanggan nye mereka semua ini.Baiknyeee mereka.


2) Tadi membeli belah,balik dgn bawak henbeg lagi,beg2 plastik lg.Time nak amik beskal,ade plak beskal laen dok tindih2.Dengan x cukup tgn nk bukak kunci lg,nak pegang handle lg,tak kua2 gak beskal dr tmpt parking tu.Tibe2 ada tgn yg menghulurkan bantuan.Series,sepasang tgn yg ntah dari man2 dtg hulurkan bantuan.Tak perlu disuruh atau ditanya,teruss je makcik tu tolog keluarkan beskal dr himpunan basikal yg himpit tu.Mule2 igtkn mybe beskal die sbelah saya sebab tu die tulun,tp lepas je beskal saya lepas dan saya da duduk bersedia da memandu,makcik tu dgn wajah kenenekan(btul makcik tu da macam nenek) siap cakap "berhati-hati" lantas mngangkat beg yg diletakkan di bawah semasa membantuku dan terus mnuju ke stesen keretapi.
waah..terharu.Baekknyee die.
Kalaula kt msia,msti xde perasaan cmni.Kalu kt msia,msti saya rse makcik tu buat2 tolong pastu pukau saya then samun saya.Dan kalu makcik tu kat msia,msti die igt saya pura2 kesusahan and x terlintas pon nk tulun.

Itulah die due contoh.Ade jugak cerita kawan lain yg dalam densya(train) org bg tmpat duduk kt die dan lain2..
Saya pasti,msti anda2 semua pon ada pngalaman jumpe dgn org baik2 mcm tu seperti saya juga kan???



6 comments:

cik dlabuseiyn said...

dapat ape la td ek..??rabu2 dane..*wink2*

AjiGiJiss, AiN Kici said...

peewwitt..syoknye diee dpt adiah lagiii

aReLaN said...

aih,memanjang dpt adiah.mne aci gni.aku pn nak gk.bg sket.hahaha

salmi dharmiza said...

wahh aku pon ade kes org tlg alihkan basikal tp bzanya kes aku ikemen yg tlg. keh3... gatalz xD
tp mmg x dinafikan kebaikan diorg.. terharu kann T_T

Miza Azmi said...

cik dila,ain n matle:main story aku bkn pasal org jepon baek ke??cerite sampingan tu juge korg komen yek.keh3..

carumi:tula..bace cerite slmi yg psaal pakcik dlam densya tu gak.terharu~~
salmi mmg gatalzz..nk ikemen aje.hehe

salmi dharmiza said...

eppp kak as! bkn i nak, tp die yg dtg. ngeh3.. xde la, pengajarannye, ikemen pon baek ati tau. haha. apekah.