iklan

Monday, 26 July 2010

Orang malas berusaha mmg akan dibenci

Beberapa hari lepas...

A: Pegawai baru ye?

B: Haah.

A: Dari mane dulu? (mean:dulu keje kt mane or study mane)

B :Oooo..dulu belaja kt jepun.lepas tu sempat keje kt tem 2 bulan aje.

A: oo .jepun ye?degree??dulu research pasal ape?

Si B dengan baik hatinye cerita pasal research.yela.org nak ramah mesre.

A: Ape tajuk researh awak?awak bawak tak thesis awak?

B :hai.len macam je bunyinye nih.ni bukan nak ramah mesre.baek bg jawapan yg selamat.
tak tahulah bawak ke tak.kene check dulu.kenape?

A: Saya tgh cari tajuk untuk final degree saya.

B: oooo..awak nak buat under ape?sistem ke?network ke?Kalau saya dulu,saya banyak search journal n report kt sini haa....
Tunjuk si B sambil bukakan laman web yg biase die kunjungi time final year dulu.Iaitu IEEE dengan CiNii.Betull wehh..sape2 nak cari idea untuk research korng.leh rujuk kt situn.Lagi satu dekat Google Scholar.Osusumedesu~~!

A :Tapi mesti die tak full kan.saya nk yg full punye.boleh awak bg je awak punye thesis.
.
.
..
...
.... n there goes die punye alasan yg berderet2.Bile saya tunjukkan laman web tu,nampak sgt muke x berminat die.

haaiiihhh..saya ni yang malas ni.Ini macam berdepan dengan org yang MALAS BERUSAHA TAPI NAK MUDAH KEJE.Saya dah tolong die dgn tunjukkan jalan.Takkan nak naek lemak pulak wehhh..Kau tu dahla lelaki.dan sah2 la ko lagi tua dr aku.Ko tak malu ke nak tunjukkan kemalasan dan kelemahan ko kt aku???

Aku dulu pon bersusah payah nak cari tema untuk researh aku.Cari Sendirik tau!Ntah berape kali proposal kene reject.Dahla blur2 aje.Tu baru nak cari tema.Lepas tu.progress researh aku..Jikken.Semuanya hasil usaha.Kene reject ngn senpai.Pening kepale bile kousatsu kene betulkan banyak kali.Sampai akhirnya,selesai semua,siap g gakkai.n thesis siap dgn jayanye.Senang2 ko nak mintak mcm tu aje???Siap mintak nak softcopy.Jangan harap nak bg.Mcam x tau je,nnt nak edit lah tu.
Nasib baek saya igt yang thesis saya tu dalam nihonggo.Die xleh bace nihonggo.muahahaaa..
Dahla dtg x diundang.Da abes mintak2 sume tu,

A: Lupe nak tnye.name siape?

B : oo..saya Cik Puan Asmiza.(tipu aje.cik puan tu saye x ckp lah.)

A: Boleh ye,bawak thesis awak.nnt saya dtg lagi.

B: yelatuh.tgklah nnt.jgn harap senang2 je nk bg.dahle baru nak tnye name.(dalam hati)


Dan hari ini, tadi,die dtg kembali.Dan saya ckp "awak nak jugak ke thesis saya??thesis saya dalam bahase jepon.".haha,jelas kecewa muke die.

Tapi nampaknye org malas berusaha ni mmg degil.
"eh.x buat dalam english ke?"
"dah belaja kt situ..kene la buat bahase die.."
Padan muka.

Hangin betoi dgn org mcam ni.Why eh?nak jalan senang je..bile saya usulkan..xkkn kt uni awak smbung degree tu xde simpanan thesis lepas2??banyakkk je alasan die.tau sgt dah die mmg nak amek je sebijik sejebok org lain punye thesis.Kalau tak,kenape die nak softcopy kan??
Org mcm ni..mmg memalukan.kalau dapat degree pon,no value!Sebab die x pernah berusaha.Biarlah degree tu bukan tahap anugerah dekan ke ape ke..tapi yang penting..ape yg kite dapat.Pengalaman takut nak g lab sebab ade zemi,presentation x lengkap,takut jmpe sensei bincang pasal result yg xtau ape nak di'kousatsu'kan,semuanya pengalaman berharga.Sebenarnye rase puass sgt da dapat sesuatu tu bile kite berusaha.Biarpun time tu banyak perasaan bercampur baur.Jadi,berusahalah!
Asmiza pon,berusaha!!!berusaha sampai bila-bila untuk apa sahaja perkara baik.Yosh!

8 comments:

Anonymous said...

iii lloooiiiikkeeee...

kyo_9 said...

hahaha..
lawak giler mamat tuh..
nk ngorat ko sampai mintak pinjam thesis.. taktik lama aa..(笑)

aReLaN said...

giler la.bapak pemalas mamat tu.hahaha...

shahrin n farah said...

waktu ko cr journal tuh kan..ade minta password tak eh?ke search je trus kuar?hihi..muke tgh cr journal tak reti..

Miza Azmi said...

saido,xde maknenye kalo nak gorat camtu gayenye.awal2 lagi kene reject sbb menunjukkan kemalasan diri

matle:siyesli malas.dahla x knal tibe nak mintak thesis aku senang2 aje.

farah aci: aku akses kat dai gne dai punye akaun.tp after gakkai aku da jd member IEEE tu.ade id n pssword.tp aku lupe member kad aku ade kat mneee..huhuuuu.kalau jmpe mybe leh akses gne akaun aku.mybe.huhu

Miza Azmi said...

lagi satu farah,kt CiNii tu leh bukak gak tp yg 2 years latest die xbg bukak.
Lagi satu nak promote>>>>

Google scholar

Goodluck!:)

Hana said...

ngah ngah.. 頑張ろう!!! p(^^)q

shahrin n farah said...

wow..caner ko blh jd mmbr?
cr2 mmbr card..huhu..
thanx for the info!!