iklan

Sunday, 23 October 2011

gastrik ke??

Dulu aku ade gastrik.Last time aku kene mase aku darjah berape ntah..Aku igt lg.time tu ayah aku tgh buat keje menaip die malam2...aku mmg takleh tido.Aku ni kalau sakit jarang nak mengadu.Last2 aku nangis sorang2 dalam bilik sampaila ayah aku terdengar then barulaa kitorg g jumpe dokter.Time tu aku tak paham sangat bile docter ckp gastrik.N lepas tu jugak aku tak penah kene da sakit perut yang amat dasat mcm tu lg.Sakit woooo..rase mcm baring pon mengerekot tahan sakit tu.

Lepas tu 2-3 hari ni aku asyik sakit perut.aku da risau da ni.memulas.rase mcam satu pusingan tajam dalam perut yang tgh cucuk-cucuk.lepas tu aku pon da lupe ni sakit gastrik yang mcm dulu tu ke ape eh?Mmg kebelakangan ni makan aku ni da tak teratur.lunch terlepas,malam mkn lebih kurang je.

Biasenye kalau org gastrik..ni common symptom yang dorg rase.:

  • sakit(burning/gnawing) antara pusat dan dada.selalunye kat bahagian bawah rusuk kiri.
  • masalah pencernaan yang biasanya melibatkan rasa terbakar (burning) kt tgh dada.
  • Selalu sendawa / sedu
  • sakit kepala/pening
  • letih/pucat
  • tahap kritikal - muntah darah, najis warne hitam/ mengandungi darah merah gelap.
source:http://gastricsymptoms.info/

ok,semua symptom da ade.kene makan ubat.dan makan properly.
seb bek hari ni da sehat sikit.nak masak nasik ayam lah..

2 comments:

aMaryLLiXe said...

aku pn recently slalu gastrik sbb stress perot doktor ckp(mkn byk sgt r tuh)..hoho.. bt kalo gastrik nie aku rs amik ubat kat doktor plg berkesan r..ubat minum yg mcm susu sedap tuh..hehe..odaijini!

AsMiza said...

hehe..baeklah~~tp aku tak suke ubat susu tu..msti rase nak muntah bile minum