iklan

Monday, 14 November 2011

Rampas-merampas ke?

Haiii....
Lately, aku ade beberape orang sekeliling aku yang 失恋(shi-tsu-ren : putus cinta).Perempuan ade,lelaki pun ade..
sebagai salah seorang gadis yang sedang menginjak dewasa (cewaahh ayat) daripada berjuta-juta wanita lagi kt luar nun..ape yang bakal aku lontarkan adalah salah satu opinion yang 'belum tentu betul dan belum tentu salah'..

most commonly used reason to break ialah kite tak sehaluan..
ataupun
ko gaduh-gaduh mcm nak gile sampai rase bnci taknak couple dah.

Cuma aku tak faham,mcm mane orang boleh menduakan kekasih hati memasing?

Contoh 1 :
A ni baik sangat,suke sgt tolong B..Ape-ape je kalau B ni mintak tolong,A mesti takkan hampakan die.Dari mule-mule berkawan jelah sampailah satu hari B sedar die dah jatuh hati dekat B..A ni terlampau baik untuk melukakan hati B, terpakselah menerima.
kesimpulan : baik sangat dengan opposite gender tidak digalakkan

Contoh 2 :
A dah tau F ade kekasih hati tapi die suke gak kt F ni.Ape die buat..add FB kekasih F,jd stalker jap sambil2 tu ngorat F,take care sikit2..amek hati sikit2.. Umpan mengene kalau F layan dan akhirnya F jadi milik A.yahooo!!
kesimpulan : hati-hati dengan perampas kalau tau kekasih korang tu suke melayan orang.

Contoh 3 :
A dah bertunang .Satu hari kene g kursus seminggu .Dalam dok berkursus tu rupenye ade pulak org crush dengan A....Q namenye, disebabkan jatuh hati pandang pertama dengan A, Q mulela langkah pertama.mule-msg2.pastu ajak makan same2...
kesimpulan : kalau ade orang ciri-ciri mcm nak ngorat korang..usah dilayan..takkanla taklet spot 'ayat-ayat memancing' kannn?????kih3..

banyak lg kot rasenye.tp penatlah pulak nak menulis.kih3..

tp tula.dlam banyak-banyak tu..aku paling marah kat perampas kot.yela..ko da tau org tu milik org..lagi mau cuba ka???
eh,tp yang dirampas pon aku marah gak..ko dah tau dalam hati dah ade seketul bunge/kumbang..lagi mau gatai2 ka????

Pade kawan-kawan yang tgh frust tu,jgn diikotkan hati sgt.
Believe me,ade hikmah semuanya tu...

"Boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal ianya buruk bagimu.dan boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ianya baik bagimu.Allah mengetahui sedangkan kamu tidak.."
-2:216-

12 comments:

kyo_9 said...

uih..
ada ayat al-Quran tu kat bawah..
o_0

AsMiza said...

ishh perluu tu saidooo..sbb kalau aku down ke ape ke,bile bace ayat tu aku rase semangat semule.hehe

Shera Nasir said...

hehe..tu la makin byk gak dgr kes2 cmni..nak2 lagi skrg sume dah pndi gune internet kan..tapi masa bertunang/nk kawen tu lagi hebat cabarannye kot?hehe..kena kental!hehe

aReLaN said...

ak kna buat tag ni n gntung kt leher."saya telah dimiliki.jgn ngada2 nak rampas saya".hahaha

Anonymous said...

Cakap berdasarkan pengalaman ke?

Anonymous said...

most commonly used reason to break ialah kite tak sehaluan.

nak islamik sket cakap kita takde jodoh atau bukan rezeki kita utk bersama..

Sal D. Miza said...

mak aku slalu cakap, kalu nak cari psgn, plg dijauhi adalah yg dh berpunya. ecewah. sbb kte tau cmne sakit kne rampas, so xnk la wat kt org gak kan. sbb tu kdg2 wonder, betapa hebat & kurang berhati perutnya org yg rampas2 ni. tp xpela, klu dh kne, sbr je la byk2. Allah nk tunjuk something tu. :D

.Si kEmunCuP. said...

kan?? musim org ptus chenta kot ler nih..haih, autumn na no ni, nande shitsuren nante ;'(

mohabbatein xley lyn aa gni..

AsMiza said...

sheera: aisey,bertunang cabaran lg besar ye???kene pendekkan tempoh brtunang la cmtu ekk.kih3..

matle: fuiyooo..matle hot la nih.ramai nak rampas dr fatin.haha

carumi:mak aku pon pesan gituu!!!!!!!!hahaa..soudane,ade yang lebih baik Allah nak tunjuk

wawa-chan : deshouuu.!tulah,wawa xleh la nak golek2 mohabbatein time kouyou.eh,tp wawa bukn tgh rabu-rabu ke skrg?kih3..

tuan/puan tak bernama@anon: yola..pengalaman sendiri dan org sekeliling aku.betul,lg satu jawapan skema:kite tiada jodoh..

mr D said...

kpd yg terluka dirampas,,,nah laguk nih....hamik nih !!! http://www.youtube.com/watch?v=qi1DXtFiDZE&feature=related

AsMiza said...

mangat,leh jadi lagu rasmi bg yang terluka ke ape nih??haha

Anonymous said...

yg da kahwin pon riso gak klu suaminye dirampas..isk3..