iklan

Friday, 9 March 2012

Gaji Baru

Syukur Alhamdulillah...

Walaupun hari tu ade 'short' sikit kewangan aku sbb nk ganti skiritng kerete,rupe-rupenye..bulan ni insyaAllah dapat tunggakan gaji.. Rezeki-rezeki...

Tapi,ade jugak segelintir org tak puas hati dgn skim gaji baru ni.Tak bersyukurkah mereka???
Walaupun peratusan kenaikan dah dipukul sama rata (13% peratus bg semua gred), still ada yang bising,n comparing how much they will get. Worst part, ade yang siap kire-kire sndiri n compare kenaikan gaji bg N1 dan N54 (contoh).

N1 : RM800 x 13 % = Rm104
N54 : RM5000 x 13% =RM 650

Pendapat aku??
They deserve it! Kalau nak dapat kenaikan yg tinggi cmtu..kenape tak sambung belajar? N1 mungkin utk lepasan SPM.Utk N54, degree + experience or higher certificate. Jadi berbaloi lah dgn penat lelah org yg belajar tinggi2 n dah keje lame nih.

Tula...dulu kecik2,mude2..mak dah pesan..belaja..belaja..masuk unibersiti..tapi taknak!sekarang??gaji nak naik tggi?????
Aku rasa dah cukup adil dah tu 13% naik utk semua.Kalau nak naik lebih, sile tingkatkan diri sendiri tu dulu. Bersyukurlah ade kenaikan dari takde lansung!

Yang lagi aku tak paham..yang private pon ade yg bising bile gaji utk gabemen ni diselaraskan.Tak kesian kee kt kitorg ni?? Majikan kitorg ni jela. korg yang kt company tu, tak payah nk tgk akta lah,pekelilinglah..kenaikan gaji sikit pon,korg ade bonus berbulan-bulan.,ade increment depend on ur performance.kitorg ni sekali sekale je kot naik...Bonus pon tarak.bantuan 500 jela ade pon time nk raye.sobsob..

Pokok pangkalnye,bersyukurlah....kalau tak puas ati,improve..kalau tak puas ati jugak..tukar je keje..


*membebel tamat..kepale sudah pusing2..

6 comments:

kyo_9 said...

hmm..
tak paham ak gred2 nih..
gred ko N54 tu ke??
bapak tinggi gaji..

AsMiza said...

gred 1 tu biasenye plg rendah...kalau 54 tu biasanya level pengarah...
kalau degree holder masuk2 terus jd 41..

Cik Hana said...

oooo bley r pau kak as duit raye nih.. ihiihihi

odah said...

betol la ko ckap tu kak as..nak mmbebel je tak puas ati susah la..improve la dri..kakak ak pon kje kjaan gak, die siap smbung master even dah keje..org mlayu ni nak crik salah org laen je..slah sndri tak nampak..hampeh..ak lak emo..hakhakhak

Has said...

cuma harap kerajaan boleh kawal harga barang selepas kenaikan gaji. Sebab sudah pasti harga barang akan naik lagi. :)

AsMiza said...

hana : bolehh..tp kene dtg beraye umahlah.haha

odah : bukan ko je emo,aku pon emo nih.hahaa

hasparina sensei : haah,saye pon harap cmtu jugak.kalau harga barang naik,takde maknenyelah gaji pon naik..:(